FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

MIJENJA SE CIJENA ODVOZA SMEĆA U ZAGREBU! Tomašević predstavio novi sustav naplate: ‘Oni koji više razdvajaju otpad će plaćati manje’

Autor: N.K

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je potpuno novi sustav naplate komunalnog otpada. Stižu značajnije promjene.

Dosad se plaćalo po kvadraturi, to se, kaže Tomašević, mijenja. Prema toj odluci koju je predstavio danas uvodi se model sličan švicarskim gradovima. Plaćat će se fiksni i varijabilni dio. Cijena fiksnog dijela za kućanstva će biti 45 kn, za pravne osobe 90 kn.

Vrećice će se morati kupovati u trgovinama, pa će oni koji više razdvajaju otpad plaćati manje, a ovi ostali više. Cilj je smanjenje količine otpada u gradu. Odluku o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu jučer pustili u javno savjetovanje na 30 dana. Na snagu stupa 1. srpnja. Zagreb je 2020. zbog toga što nije smanjio količinu otpada prema smjernicama EU platio penale od 9 milijuna kuna.

Kantograd

Otkrio je i podatak da na zagrebačkim ulicama stoji preko 200.000 spremnika.

“Usluga će se naplaćivati prema stvarno odvoženom miješanom otpadu. Radimo to kako bismo se uskladili s ciljevima EU, u skladu s nacionalnim planovima, radimo to kako bi riješili problem s Jakuševcem, i da se spremnici kojih je sad oko 200 tisuća na javnim površinama stave ponovno pod kontrolu vlasnika zgrada, da Zagreb više ne zovu kantograd, da pristup ne postoji trećim osobama.”

Oni koji odvajaju, plaćaju manje

“Broj odvoza će ostati isti, neće se smanjivati. Varijabilni dio će ići na način da će građani otpad odlagati u službene vrećice i da će se otpad plaćati po vrećicama koje će se kupovati u trgovinama da bi bile dostupne svima. Vrećica će imati cijenu 4 kune. Taj model omogućuje da maknemo kante s javnih površina. Ovaj model omogućuje da smanjimo količinu miješanog otpada u Zagrebu”, rekao je gradonačelnik i pozvao građane da pomognu u  tome.

“Postojat će popusti za obitelji s malom djecom koja koriste pelene, postoje socijalni popusti”, rekao je gradonačelnik.
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.