fbpx
Foto: Bozo Radic / CROPIX

‘MI IMAMO JEDAN DOGOVOR!’ Uzinić otkrio što sprema Crkva u vezi zlostavljanja: ‘Ako ne uspijem, povlačim se’

Autor: Dnevno.hr

Javnost je ostala prestravljena svjedočanstvima zlostavljanja od strane službenika Katoličke Crkve i istupom riječkog nadbiskupa Mate Uzinića koji je o istima zatim detaljno progovorio.

Prije nekoliko je dana Uzinić iznio svjedočanstva zlostavljanih osoba i tijek prijava i sudbina počinitelja.

U petak je za RTL Danas komentirao razne slučajeve zlostavljanja u Crkvi.


Mučna svjedočanstva

Valja podsjetiti, riječ je o svećeniku Milanu Špeharu koji je priznao da je zlostavljao 13 dječaka, ali za to nije odgovarao.

Špehar je sada u Italiji bez kazne jer su svi zločini otišli u zastaru. O Špeharu i njegovom zlostavljanju djece javnost je upoznata prije nekoliko dana.

O izjavi žrtve:

“Meni je drago da je on progovorio jer to je dobro, dobro je to zbog toga što to osnažuje i druge žrtve da naprave to što je on napravio. To je šokantna ispovijest koju sam ja znao i ranije, mene nije to potaknulo jer sam se s predmetom upoznao i prije. Kada sam se upoznao, pokrenuo sam određene mehanizme tako da sam prijavio i Županijskom državnom odvjetništvu, smatrao sam da se trebam sastati i sa žrtvom. Drago mi je da sam to uspio”, rekao je.

Opisao je kako je na taj slučaj zapravo našao u arhivi kad je preuzeo upravu nadbiskupije te dodao kako je njegov prethodnik napravio onoliko koliko je mislio da je dovoljno.

“Kad sam vidio i pročitao spise i vidio opise zlodjela, znao sam da to nije dovoljno”, rekao je Uzinić i otkrio jesu li organi reda dolazili u nadbiskupiju:
“Ne, nisu dolazili, nemam dati više što od ovoga što sam dao. Ja sam sve spise koji se odnose na ovaj predmet predao Županijskom državnom odvjetništvu”, rekao je i dodao kako ne može znati je li njegov prethodnik zataškao zlostavljanje.

Je li sve u zastari?

“Nažalost, ti zločini su bili u zastari u trenutku kad su prijavljeni, to je ono što moramo svi raditi i to je poziv koji sam već učinio u vezi ovog slučaja i svih drugih slučajeva, poziv državnim vlastima da pokrenu proceduru za ukidanje zastare za zločine koji su počinjeni nad djecom i maloljetnicima. Drago mi je da je moj poziv dobio veći odjek i da su određene parlamentarne stranke također pokrenule takvu proceduru.”

Je li usamljen u ovoj akciji?
“Mislim da su procesi pokrenuti i da se oni više ne mogu i ne smiju zaustaviti. Želimo li se razračunati s ovom pojavom, ne samo u Crkvi nego i u društvu i bilo gdje drugdje, moramo biti jasni, transparentni. Moramo se boriti protiv zla”, rekao je i dodao:

“Mi imamo jedan dogovor na razini Hrvatske biskupske konferencije da bismo zapravo trebali pokušati otkriti kakvo je stvarno stanje. Osobno neću odustati od toga, ako ne uspijem, jasno ću dati do znanja da se povlačim zato što nisam uspio.”

Za kraj se dotaknuo žrtava:

“Molim ih da se jave jer to nam može pomoći da vidimo potpuni opseg ovoga što se dogodilo. Imam dojam da su stvari postavljene tako da se sve prijavi i ispita kao da se dogodila zastara, a ne znamo što se događalo nakon toga, možda postoji slučaj u kojem zastara nije nastupila i zato molim sve povrijeđene da se jave, spreman sam sa svima razgovarati i pokušati sa svoje strane napraviti što je u mojoj moći.”

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.