Meteorolog iz naroda otkriva: ‘Solidne snježne akumulacije na vidiku’

Autor: Dnevno.hr

Ovih dana ljudi guštaju u “babljem ljetu” koje je donijelo lijepo i toplo vrijeme, a ne osjete se više ljetne sparine i vrućine.

Meteorolozi iz dana u dan prate vremenske prilike i neprilike pa su se već okrenuli i predviđanjima za zimu i laganim upozorenjima građanima da se pripreme za sezonu grijanja.

Meteorlog amater Dino Dundić koji svoje prognoze i promišljanja redovito objavljuje na društvenim mrežama, objavio je sliku modela koji prikazuje kakve bi vremenske prilike mogle biti ove zime.

Polarni Vortex dolazi

Već je prije nekoliko dana najavio i objasnio što je Polarni Vortex i istaknuo važnost pripreme za hladne dane. Prema njemu, zima bi mogla biti duga i oštra suprotno ranijim predviđanjima meteoroloških servisa.

Preporučio je da se zalihe za grijanje osiguraju unaprijed. Prema Dundićevim riječima, “Polar Vortex” (PV) sjevernih prostranstava pokazuje stabilnost u pogledu pothlađivanja regija.

“Dakle ponoviti ću ono što sam već rekao, a to je da će zima tj. sezona biti poštena, nikako topla kako neki tvrde, te da ćemo se nagledati i kasnih naleta PV direkt iz Sibira nerijetko uz žešće snježne epizode….

Što se događa s Polar Vortexom? ‘Spremaj rajo drva, bit će žešća epizoda’
Spremaj rajo drva za dugu dugu sezonu grijanja 2023/2024, ako vam što nije jasno pogledajte ove nove modele koje sam postao vezano za razvoj i jačanje “Polar Vortex-a'”, poručio je Dundić.

U najnovijoj pak objavi, Dundić piše:
“Mada je još daleko do zime, daleki modeli crtaju solidne snježne akumulacije u sezoni 2023/2024 u našim krajevima, što u prijevodu znači da bi PV imao solidnih snježnih epizoda”, rekao je.

U kasnijim objavama poziva na uživanje u babljem ljetu i ugodnim temperaturama.

Što se detaljnije prognoze za zimu tiče, stranica Severe Weather Europe piše kako prvi pogled na prognozu za zimu 2023./2024. pokazuje očit utjecaj El Nina.

Postoji izražena promjena u uzrocima mlazne struje u usporedbi s prošlom godinom, uz pojavu trendova za dinamičke vremenske obrasce u središnjim i istočnim dijelovima SAD-a te u sjevernoj Europi.

Foto: Nosach Vitaliy/ Guliver Images, Ilustracija

El Nino će biti glavni krivac za zimu 2023./2024. na sjevernoj hemisferi.

Kada se gledaju najnovije globalne oceanske anomalije, meteorolozi su promatrali tri regije u nadolazećoj zimi. Svaka ima svoju ulogu i značaj u različitim područjima i vremenskim razmjerima. U središtu je ENSO: El Nino južna oscilacija, jedna od najpoznatijih oceanskih oscilacija s posebno jakim utjecajem tijekom zime. Trenutno je u toploj fazi zvanoj El Nino, a obično dolazi do promjene faze svakih 1-3 godine.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.