Screenshot,, izvor: Irish Times

Merkel posjetila Orbana: Govorila o miru, solidarnosti i Europi s ljudskim licem

Autor: Dnevno

Tri desetljeća nakon kraha ”željezne zavjese”, njemačka kancelarka Angela Merkel prisjetila se tog događaja iz 1989. od kojeg je počela nova era te je prekinuta podjela na istok i zapad.

Mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak je ugostio njemačku kancelarku u pograničnom gradu Sopron, u kojemu je 19. kolovoza 1989. više od 600 istočnih Nijemaca koji su ljetovali u Mađarskoj prisustvovalo otvaranju granice s Austrijom kako bi mogli pobjeći na Zapad. Taj “paneuropski piknik” bio je prvi korak do uništenja željezne zavjese, granice koja je bila tampon-zona između sovjetskog utjecaja na istoku i zapadnih država.

Merkel objašnjava kako je taj poviiesni čin “prerastao u međunarodni simbol koji svjedoči da se  sloboda ne možete ugušiti”. Dodala je da “Sopron pokazuje što nas čini Europljanima” i kako je piknik označio zaokret prema solidarnosti, slobodi i miru, prema Europi s ljudskim licem”. Te vrijednosti i ubuduće moraju “ujedinjavati Europu”, istaknula je kancelarka, pozivajući da se “otklone uzroci zbog kojih (izbjeglice) s ratnih i kriznih područja bježe” iz svojih zemalja u Europu.

Na zadnjem susretu Merkel i Orbana, u srpnju 2018., u Berlinu, Merkel je jasno upozorila mađarskog premijera kako mora poštovati načelo humanosti, nakon što je Mađarska dobila kritiku zbog zadržavanja tražitelja azila na svojoj granici.

“Otvaranje željezne zavjese u Mađarskoj utrlo je put njemačkom ujedinjenju”, podsjetio je Orban u ponedjeljak. “Znali smo da naše oslobađanje od sovjetskog jarma neće biti konačno bez ujedinjene Njemačke”, dodao je.

Bez obzira na različite političke svjetonazore tih dviju zemalja, ujedinjuje ih gospodarski interes jer je Njemačka Mađarskoj glavni partner u automobilskoj industriji.

 




 

 

 




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.