Foto: Darko Tomas / CROPIX

Mega skandal potresa MUP: Službenom karticom plaća skupu torbicu, policija ju vozika gdje joj se hoće

Autor: Jasenka Kovač/7dnevno

Otkako je Hrvatska ušla u schengenski prostor i eurozonu, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras kao da je nestala iz medija. Ne pojavljuje se uz ministra Davora Božinovića ni na službenim događanjima niti prilikom davanja izjava. Ipak, sada je otkriveno da je upravo zbog nje u Ministarstvu unutarnjih poslova zataškana golema afera – Gras je platila privatne troškove službenom MUP-ovom karticom, a kada ju je kriminalistička policija počela istraživati, sve je stopirano. Naši izvori, kako smo javili u prošlom broju, potvrdili su da je kriminalistička policija ispitivala Gras o spornim troškovima na službenoj kartici, no kada se ona požalila ministru Davoru Božinoviću, postupak je obustavljen. Nije jasno je li Gras podmirila sve troškove, odnosno je li vratila MUP-u novac.

Sada otkrivamo da je Gras bila privilegirana i pri korištenju službenih automobila. Prema više neovisnih izvora iz MUP-a, dulje vrijeme državna tajnica Gras imala je na raspolaganju službeni VW Touareg, na koji po funkciji nije imala pravo. Njime je, tvrde također izvori iz MUP-a, putovala diljem Europe, što nije uobičajeno za dužnosnika na funkciji državnog tajnika. U MUP-u postoji cijeli vozni park, kao i vozači za dužnosnike koji nemaju pravo na službena vozila, objašnjavaju nam upućeni.


“Oni voze ministrove suradnike kamo god treba. Ponekad čak i kući. No državna tajnica Gras imala je vozilo visoke klase na raspolaganju, zajedno s jednim policijskim službenikom koji joj je služio kao vozač. Ona nije štićena osoba takve kategorije da bi na to imala pravo”, ističu naši izvori. Dodaju kako Terezija Gras nije jedina koja je zlorabila službena vozila i policajce za privatno osiguranje i prijevoz.


Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Sumnjivi aranžman

Taj sumnjivi aranžman državne tajnice, kao i peglanje službene kartice u privatne svrhe, o čemu smo pisali u prošlom broju, zataškan je iako su svi u MUP-u znali da je dobila automobil na koji nije imala pravo.

“Više nema nikakvog neovisnog nadzora u MUP-u. Radi doslovno tko što hoće i nitko ni za što ne odgovara. To pokazuje i sve ovo vezano za državnu tajnicu Gras”, komentiraju ogorčeni zaposlenici MUP-a pred čijim se očima malverzacije nesmetano odvijaju. Hoće li USKOK nakon javne objave svih ovih sumnji tražiti očitovanja državne tajnice, ministra ili šefa kriminalističke policije? Jer, trebao bi se zainteresirati za moguće malverzacije u vrhu Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno potruditi se da ne ostane sve zataškano kao dosad.

Pitali smo MUP tko je i zašto odobrio Tereziji Gras sve te povlastice. Njihov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo.

Terezija Gras posljednji je put istupala javno početkom rujna, kada je u službenom posjetu Hrvatskoj boravila glavna direktorica Glavne uprave za migracije i unutarnje poslove Europske komisije Monique Pariat. Osim s državnom tajnicom koja je i čelnica Upravljačkog tijela fondova za unutarnje poslove, Pariat se sastala i s ministrom Božinovićem. Tijekom sastanaka razgovaralo se o boljoj iskoristivosti fondova za unutarnje poslove, i to Fonda za azil, migracije i integraciju, Fonda za unutarnju sigurnost te Fonda za integrirano upravljanje granicama, Instrumenta za financijsku potporu u području upravljanja granicama i vizne politike. Sastanci su održani i u Ministarstvu vanjskih poslova te Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”.

Nastavak financiranja

Predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova upoznali su glavnu direktoricu Pariat s projektima vezanima uz opremanje konzularnih ureda Hrvatske u inozemstvu s fokusom na digitalizaciju postupaka izdavanja viza i interoperabilnost VIS sustava sa sustavima ETIAS i EES. Ujedno, glavna direktorica Pariat upoznata je s aktivnostima u vezi s pripremom schengenskih evaluacija Hrvatske u području zajedničke vizne politike koje će se održati u prosincu ove godine.

Govoreći o projektima financiranima iz fondova za unutarnje poslove kojih su korisnici ustrojstvene jedinice Ravnateljstva policije, istaknuto je kako će Uprava za granicu predložiti nastavak financiranja projekata putem Fonda za integrirano upravljanje granicama, Instrumenta za financijsku potporu u području upravljanja granicama i vizne politike koji su usmjereni na jačanje tehničkih, ljudskih i smještajnih kapaciteta, kao i operativnu potporu vezanu za nadzor i zaštitu državne granice Hrvatske. Od početka 2023. godine, Upravljačko tijelo koje vodi Terezija Gras odobrilo je financiranje osamnaest projekata koje je predložila Uprava za granicu, dok je veći broj projekata u pripremi.
Predstavnici Uprave kriminalističke policije naveli su kako su putem Fonda za unutarnju sigurnost dosad financirani projekti usmjereni na policijsku suradnju, sprečavanje i suzbijanje kriminala te upravljanje krizama kroz nabavu različite specijalizirane tehničke opreme, provedbu edukacija i stručnih treninga. U financijskom razdoblju 2021. – 2027., odobreni su projekti usmjereni na jačanje koordinacije, suradnje i provedbe aktivnosti vezane uz suzbijanje krijumčarenja migranata, unapređenje sustava PNR, opremanje intervencijskih snaga MUP-a te održavanje taktičkih radionica. U pripremi je i veći broj projekata usmjerenih na opremanje i jačanje operativne sposobnosti protueksplozijske službe, kriminalističke policije, kao i uspostavu obučnog centra.

Europski novac

Čelnica upravljačkog tijela, državna tajnica Gras, istaknula je i kako Hrvatska nakon pristupanja Schengenu nastavlja predano raditi na osnaživanju svojih nacionalnih graničnih kapaciteta, nabavom najsuvremenije opreme za nadzor granice i provođenjem kontinuiranih obuka policijskih službenika. Zbog povećanog migracijskog pritiska dodatno će se jačati prihvatni i smještajni kapaciteti za tražitelje međunarodne zaštite, a naglasak na financiranju u višegodišnjem financijskom razdoblju 2021. – 2027., bit će i na projektima usmjerenima na suzbijanje svih najtežih oblika kriminaliteta. Tijekom razgovora, državna tajnica Terezija Gras navela je kako put prema uređenim i sigurnim migracijama na europskoj razini treba postići dogovorom o novom Paktu o migracijama i azilu koji mora biti temelj nove europske migracijske politike.

Iz svega ovoga proizlazi da je Gras sada glavna u MUP-u za europski novac, iako je, prema onome što smo objavili, bila upletena u financijski skandal u ministarstvu. Ovdje je prilika podsjetiti i da je Terezija Gras lani bila kandidatkinja za direktoricu Frontexa, Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu sa sjedištem u Varšavi, ali joj je kandidatura na kraju propala.

Nova čelna osoba tražila se nakon odlaska Fabricea Leggerija, koji je bio prisiljen dati ostavku zbog skandaloznog zataškavanja kršenja prava migranata i ilegalnih “push-backova”, odnosno skrivanja istine od zastupnika Europskog parlamenta. Francuz Leggeri okrivljen je da nije štitio ljudska prava migranata koji su tražili azil u EU-u. Osim Gras, u užem izboru bili su Aija Kalnaja iz Latvije, koja je nakon Leggerijeve ostavke privremeno vodila Frontex, te Hans Leijtens iz Nizozemske, koji je u konačnici i izabran.

Terezija Gras u svom je predstavljanju rekla kako se tijekom cijele karijere bavila područjem sigurnosti i pravosuđa, da je sudjelovala u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i u pristupnim pregovorima RH. Navela je da je bila zamjenica hrvatskog predstavnika u Političko-sigurnosnom odboru u Vijeću EU-a, gdje se bavila pitanjem migracija i terorizma. Kao državna tajnica u MUP-u vodila je schengensku evaluaciju, te je zadužena za financiranje opremanja zaštite vanjske granice i uspostavu graničnih prijelaza. Ujedno, radila je i na uspostavi neovisnog mehanizma za nadzor postupanja granične policije. Gras tijekom ispitivanja pred Europskim parlamentom nije izbjegla neugodna pitanja europskih parlamentaraca o ulozi hrvatskih represivnih organa u “push backovima”, ali i o osobnoj ulozi prema nevladinim organizacijama koje su upozoravale na policijsko nasilje prema izbjeglicama i uskraćivanje prava na traženje azila.
Kolindina mama i Jakovljev tata u najboljem Domu za starije: Ima li elemenata za istragu?

Serija optužbi

Njemačka zastupnica iz SPD-a Birgit Sippel, u ime zastupničkog kluba socijalista i demokrata (S&D), izjavila je da je Gras osobno optuživala nevladine organizacije za prijetnje policiji. Gras je uzvratila da nikad nije optuživala civilne organizacije i da je uvijek bila spremna na dijalog s nevladinim sektorom te da, otkad je Hrvatska uvela mehanizam za nadzor postupanja granične policije, “nema ozbiljnijih optužbi” vezanih uz tretman migranata.

“Sva izvješća o kršenjima njihovih prava provjeravali smo i dali smo informacije koje smo imali”, uvjeravala je Gras.

Nizozemska liberalna eurozastupnica Sophie in’t Veld upozorila je da je nasilno vraćanje migranata bila politika Hrvatske te je upitala Gras može li se takva praksa tolerirati. I te optužbe Gras je negirala naglašavajući da se granice moraju štititi “zbog sigurnosti naših građana uz poštovanje temeljnih prava…”.

Lydija Gall, istraživačica ugledne međunarodne organizacije Human Rights Watch, rekla je kako ju je Gras tijekom razgovora u MUP-u 2019. uvjeravala da se lokalni aktivisti odijevaju u policijske odore samo kako bi diskreditirali hrvatsku policiju.

Dakle, nakon serije optužbi o zlostavljanju migranata na granicama Terezija Gras ipak je početkom ove godine pobjedonosno stajala uz ministra Davora Božinovića kada je Hrvatska ušla u Schengen i surozonu.  Nije joj naštetila ni afera sa zloporabom službene kartice kojom si je platila torbicu od oko dvije tisuće eura, te još par privatnih troškova što ih je napravila na račun MUP-a. Sve je uz pomoć ministra koji je, kako nam tvrde izvori iz MUP-a, pritisnuo šefa kriminalističke policije Antonija Gerovca, ostalo ispod radara. Nikoga nije briga ni što je nepropisno koristila službeno vozilo.

Terezija Gras nije izgubila svoju poziciju, samo je trenutno tek nešto manje eksponirana nego prije.

Autor:Jasenka Kovač/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.