fbpx
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

MEGA PROMJENA NA HRVATSKIM AERODROMIMA! Ušli smo među elitu: Ovo se čekalo godinama, od ponoći počinje nova era

Autor: Dnevno.hr

Iako smo u prostor Schengena ušli s 1.1. ove godine, neke točke u praksi još nisu provedene.

Jedna od najvažnijih promjena ulaskom Hrvatske u zonu Schengena stupit će na snagu u ponoć.

Sada su i zračne luke u Hrvatskoj spremne za ulazak u šengenski režim, a sve će se dogoditi u ponoć, s ljetnim redom letenja.


Bit će brže, nema napornih čekanja

To u praksi znači da putnici unutar EU više neće morati čekati na graničnu kontrolu te će sve ići brže i protočnije.

Osim porasta prometa, zračne luke ne očekuju probleme u primjeni šengenskih pravila u zračnom prometu te zbog ulaska u Schengen ne planiraju dodatno zapošljavanje jer ono ovisi o planiranom prometu i broju operacija zrakoplova.

“Time smo u situaciji da su praktički svi letovi u Hrvatsku iz zemalja šengenskog prostora, odnosno iz Hrvatske u zemlje šengenskog prostora – tretirani kao domaći letovi, bez ikakvih kontrola. Kada je riječ o dokumentima, očekujemo da će i Schengen i europodručje u kontekstu priprema za novu turističku sezonu biti dodana vrijednost”, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Zagrebačka zračna luka dr. Franjo Tuđman za ulazak u Schengen povećala je čekaonice putnika u domaćem odlasku, što su budući šengenski odlasci. Šaltere za kontrolu putovnica u odlasku s trećeg kata terminala premjestit će na drugi kat. U međunarodnom dolasku postavit će više kioska za predregistraciju putnika iz zemalja izvan Schengena, a zbog preraspodjele izlaza za zrakoplove prilagodit će i sustav za upućivanje putnika i oznaka unutar terminala, prenosi HRT.

Iz Zračne luke Split kažu da s obzirom na to da je projekt rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala dovršen 2019. te da je sadržavao i sve kriterije i uvjete potrebne za ulazak u šengenski prostor nisu potrebne nikakve bitne izmjene u prostoru, a jedina aktivnost je premještanje pultova/kućica za graničnu kontrolu na drugu lokaciju u prostoru odlazaka u putničkom terminalu.

Svi su spremni

Zračna luka Dubrovnik provodi infrastrukturne radove u zoni dolazaka putničkog terminala za putnike iz destinacija izvan Schengena i trećih zemalja te pripreme za uvođenje tzv. EES (entry/exit system) sustava, koji bi se trebao primjenjivati od ove godine.
Zračna luka Rijeka za nužna infrastrukturna ulaganja uložila je 15 do 20 tisuća eura, napominjući da punktovi graničnih kontrola za putnike u dolasku ostaju na svojim pozicijama, a koristit će se samo za putnike koji dolaze iz zemalja izvan šengenskog prostora. Tokovi putnika iz Europske unije i onih izvan nje koji su odlasku razdvojit će se ugradnjom pregrada.

Zračna luka Osijek sa Schengenom ne očekuje bitne proceduralne i operativne izmjene jer su svi njezini redoviti letovi unutar Schengena, a naglašavaju i da su započetom rekonstrukcijom putničke zgrade obuhvaćena i pravila Schengena te sada, kao i ostale zračne luke, prilagođavaju uvjete s već napravljenim određenim predradnjama.

Pripremite se, polijećemo!
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.