screenshoot

MEDVED UOČI KOLONE SJEĆANJA: ‘Ne prođe tjedan da ne tražimo od Srbije da nam dostave podatke gdje su posmrtni ostaci, znamo tko je u tome sudjelovao!’

Autor: Dnevno

Uoči obilježavanja 30 godina sjećanja na žrtvu Vukovara, o koloni sjećanja te nestalima govorio je ministar branitelja Tomo Medved u Dnevniku N1 televizije.

“Vukovar ima sudbonosno mjesto u novijoj hrvatskoj povijesti u formiranju našeg nacionalnog identiteta. Vodeći računa o važnosti Vukovara i Škabrnje, naša je vlada to u zakon ugradila 18. studenog”, rekao je Medved.

Istaknuo je i da budući živimo u doba pandemije, analizirali su preporuke HZJZ-a i pozvali ljude da ostanu u svojim mjestima i tamo se sjete žrtava te izvjese zastave.

“Oni koji dođu, neka se pridržavaju mjera kako bismo dostojno obilježili taj dan i suzbili pandemiju”, dodao je Medved.

O problematici nestalih

Ministar je govorio i o problematici nestalih.

“Ne prođe tjedan da ne tražimo od Srbije da nam dostave podatke gdje su posmrtni ostaci. Posjedujemo dokumentaciju da je srpska vojska provodila ekshumaciju. Njihovi liječnici sudjelovali su u ekshumaciji i preseljenju. Znamo tko je u tome sudjelovao, od njih tražimo gdje su posmrtni ostaci…Prošle godine našli smo masovnu grobnicu, mi radimo… Svjesni smo boli koju nose obitelji, u stalnom smo kontaktu s njima”, kaže.

Podsjetio je da su 2019. donijeli zakon o nestalima u Domovinskom ratu.
‘Nećemo zaboraviti žrtvu i agresiju’

“U Zakonu smo propisali nadležnost RH u procesu pronalaska svih naših građana”, rekao je te istaknuo i da su ustrajni u pronalasku nestalih.

Medved je zaključio kako je u Vukovaru nužna sinergija.

“Vukovar je simbol, Vlada je dala veliki doprinos i nastavit ćemo ulagati, poziv je svima da gradimo grad perspektive i ostanka, ali ni u jednom trenutku nećemo zaboraviti žrtvu i agresiju”, rekao je Tomo Medved.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.