fbpx
Foto: Damir Krajac/CROPIX

MEDVED NA METI VRHOVNOG SUDA! ‘Izjava mu je krajnje neprimjerena, to se može shvatiti kao pritisak na sudbenu vlast’

Autor: I.G.

Ministar branitelja Tomo Medved našao se na meti Vrhovnog suda Republike Hrvatske, nakon što je stigla osuda zbog ministove izjave u kojoj je komentirao odluku Ustavnog suda. Vrhovni sud Medvedove izjave ocjenjuje kao neprimjerene zahtjeve izvršne vlasti.

Priopćenje Vrhovnog suda prenosimo u cijelosti:

“U vezi jučerašnje izjave ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika vlade Tome Medveda u Dnevniku HRT-a kojim je komentirao odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske te iskazao ‘očekujem od Visokog Upravnog suda da će kao i što su i do sada preko 100 tih tužbenih zahtjeva odbili, to učiniti i ubuduće’ ističemo sljedeće:


Krajnje je neprimjereno da Potpredsjednik vlade i Ministar u vladi javno iskazuje da očekuje postupanje nekog suda na određeni način, jer takvim iskazom narušava neovisnost sudbene vlasti.

Naime, takav iskaz može biti shvaćen kao pritisak na nositelje sudbene vlasti i uputa kako određeni predmet treba riješiti, u skladu s očekivanjima izvršne vlasti.

Tako je povrijeđeno temeljno načelo vladavine prava, dovedeno u pitanje pravo na pravično suđenje, te je narušeno povjerenje javnosti u neovisnost sudbene vlasti.

Plediramo da se pripadnici izvršne vlasti, pogotovo oni najviši, ne očituju o sudskim postupcima koji su u toku, te posebno, da ne ističu svoja očekivanja kako će sudovi riješiti te predmete.”

Podsjetimo, Medved je u ponedjeljak komentirao medijske napise kako Hrvatskoj opet prijete masovne tužbe pripadnika HVO-a, rekavši da “odluka Ustavnog suda ne znači da će tražitelji ostvariti svoja prava” jer je Ustavni sud tužbeni zahtjev vratio Visokom upravnom sudu.

“Navedena odluka Ustavnog suda ne znači da će tražitelji ostvariti svoja prava. Naime, Ustavni sud ocjenjujući tužbeni zahtjev je vratio Visokom upravnom sudu na ponovno odlučivanje”, izjavio je Medved novinarima uoči sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.
Rekao je kako je “potpuno jasno i neprihvatljivo da se isto pravo, odnosno po istoj osnovi koristi u dvije države”.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.