fbpx
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

MEĐU NAJGORIMA U EUROPI! Hrvati ponovo ‘crni rekorderi’: Strašni podaci o smrtnosti od raka

Autor: I.G.

Kako pokazuje izvješće Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Hrvati se ne mogu pohvaliti vrhunskom fizičkom spremom i zdravljem populacije. Naime, kako se navodi u izvješću, Hrvatska je prva po pretilosti, druga po smrtnosti od raka i peta po pušenju u Europskoj uniji.

No, tu mukama nije kraj. Hrvatska je 2019. imala čak 311 slučajeva smrti od raka na 100.000 stanovnika, 25 posto više od prosjeka EU-a. Lošija je samo susjedna Mađarska. Najčešći oblici smrtnosti od raka među muškarcima te godine se bili rak pluća, uključujući dušnik i dušnice (2013 smrtnih slučajeva), debelog crijeva (1264) i prostate (809). Kod žena su pak najčešći uzroci bili rak pluća (870 smrtnih slučajeva), debelog crijeva (839) i dojke (757).

Prvaci u pretilosti i pušenju

Ono što najviše zabrinjava je da u izvješću također stoji kako Hrvatska ima veću stopu pretilosti ili prekomjerne tjelesne težine nego ijedna druga država članica EU-a, a u samom je vrhu i prema udjelu pušača.


Pušenje, prekomjerna tjelesna težina i pretilost te onečišćeni zrak veći su čimbenici rizika od raka u Hrvatskoj nego u drugim članicama EU-a.

“Kvaliteta liječenja raka u Hrvatskoj niža je nego u drugim državama članicama EU-a. IHME procjenjuje da je 2019. zbog raka izgubljeno 282.113 godina života ili 6641 na 100.000 stanovnika, 15 posto više od prosjeka EU-a od 5717 u istoj godini”, ističe se. Istovremeno su ukupni troškovi liječenja raka za 11 posto veći od prosjeka bloka.

U izvješću se također upozorava da “nedostatak zdravstvenih radnika i medicinske opreme ograničavaju pristup liječenju raka” u Hrvatskoj.

Valja napomenuti kako su Hrvatima besplatno dostupna dva cjepiva za smanjenje incidencije infekcija povezanih s rakom: cjepivo protiv virusa hepatitisa B, koji se povezuje s rakom jetre, i cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji se povezuje s rakom vrata maternice i drugim vrstama raka, dodaje OECD.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.