fbpx
Foto: Pixabay/Ilustracija

MEĐIMURSKA OPĆINA OSTALA BEZ ŠEST MILIJUNA KUNA, NITKO NIJE SKUŽIO Pokrala ih nedavno preminula referentica?

Autor: Dnevno/M.V.

Iznos od 5.264 kune nestalo je s računa Općine Pribislavec 2014. godine, a ta brojka iduće je godine narasla na 533.286 kuna, a uslijedile su transakcije i 2017. godine kada je isplaćeno 1.746.420 kuna te 2018. godine, 1.856.392 kuna. Do srpnja 2019. godine otišlo je i dodatnih 1.074.680 kuna.

Ti iznosi jedni su od onih koji kroje ukupnu cifru od 6.743.978 kuna koliko je ukupno ta općina netragom izgubila kroz pet godina, pokazala je revizija papira te općine koje je provela nova općinska referentica za proračun, financije i računovodstvo Ružica Pintar koja je na to mjesto došla nakon smrti one prethodne, Alete Reisinger, javlja Večernji list.

Upravo ona, postala je glavna osumnjičena u ovom curenju novca kojeg sve te godine nitko iz općine nije zamijetio. Naime, revizija je pokazala kako su se iznosi uplaćivali na osobne račune preminule,  a to se odvijalo u manjim iznosima tijekom godina.


Sve se to pak pravdalo plaćanjem javne nabave, projekata, obračunima naknade za vode, koncesijama i računima koje su dostavila razna poduzeća.

Tako je referentica Pintar utvrdila kako je jednom prilikom, u kolovozu 2017. godine, bivša referentica, 24.250 kuna prebacila na svoj račun.

“Vjerojatno joj je promaklo da ga temeljnicom prebaci na neki račun troška, ili joj je već bilo svejedno kako će bilanca izgledati”, navela je u svom očitovanju referentica.

Zanimljivo je i kako je revizija utvrdila da se prilikom usklađenja s javnim komunalnim i privatnim tvrtkama nisu knjižile kompenzacije. Neki računi nisu knjiženi, a drugi su pak knjiženi dvaput u istoj godini.

Ista je ta općina 2010. godine kupila računalni program za vođenje analitike imovine, no analitika nije vođena. Tako se vide i predujmovi u iznosu od 342.290 kuna koji se prebacuju desetak godina, a koji  nikada u analitiku nisu uvedeni. Uz to, nema ni podatka kome je Općina te predujmove dala.

Također, u proračunima nije bila predviđena stavka za pokriće gubitaka iz prethodne godine. Tako se, prema izvršenju proračuna iz 2016. navodi manjak od milijun i pol kuna za koji se ne zna otkad se vuče. Prihodi od prodaje stana uknjiženi su umjesto na 295.865 na svega 20.559 kuna, a ne zna se gdje je razlika od 275.305 kuna.
Veći dio 2018. godine nije proknjižen, već se sve knjižilo 2019. godine, što nije po propisima i zakonima. Porezna uprava je godinama upozoravala referenticu da mora napraviti usklađenje jer puno poreznih kartica ne valja. Uz to, komunalna naknada naplaćivala se u gotovini u prostorijama Općine, ali novac nije položen na općinski poslovni račun.

Sve te stavke zadaju glavobo0lju novoj referentici koja zbog toga traži da se hitno pozove revizija, bilo državna ili neka revizorska kuća, koja će utvrditi činjenično stanje.

Treba osnovati i komisiju koja će sastaviti popis imovine, utvrditi stvarna potraživanja i izraditi početnu bilancu za 2000. godinu. Prema zapisniku Sektora za financijski i proračunski nadzor Ministarstva financija, proračun je u posljednjih pet godina oštećen za 6.743.978 kuna, koliko je, kako se sumnja, pokojna referentica preusmjerila na dva svoja osobna računa, zaključuje referentica.
Ipak, za navedena kršenja još nije službeno utvrđen krivac.

KAO U SJEVERNOJ KOREJI: Liječnica koja se žalila Vučiću smijenjena po kratkom postupku

Autor:Dnevno/M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.