hrvatska enciklopedija

Mediji šire LAŽNU VIJEST da su na današnji dan partizani vratili Istru i Dalmaciju. Evo što se zapravo dogodilo!

Autor: MiMi

Ubrzo nakon što je Italija službeno kapitulirala 8. rujna 1943. narod Dalmacije i Istre organizirao je masovni ustanak za oslobođenje hrvatskih krajeva. Na čelo ustanka stao je Narodnooslobodilački pokret Josipa Broza Tita.

Već 13. rujna donose se Pazinske odluke kojima narod Istre zahtjeva povezivanje s hrvatskim krajevima i povezuje se sa Zemaljskim antifašističkim vijećem narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH). Dana 20. rujna ZAVNOH donosi odluku o priključenju Istre, Rijeke i Dalmacije Hrvatskoj. 

Usprkos hrabroj borbi antifašističkih boraca, Nijemci su ih uspjeli potisnuti jer saveznici nisu iskoristili kapitulaciju Italije i malobrojnost njemačkih trupa na područjima Istre i Dalmacije. Zbog toga, informcija da su na današnji dan Istra i Dalmacija vraćene Hrvatskoj, nije točna jer su vraćene samo na papiru. Da bi se to uistinu dogodilo, valjale su proći još gotovo dvije godine krvavih borbi.

Podsjetimo, Rimskim ugovorima 1941. ustaška je vlada pod vodstvom Ante Pavelića Istru i Dalmaciju ustupila Italiji. Nakon kapitulacije Italije, Njemačka vraća te krajeve pod ustašku vlast kojoj vojno pomažu. Dalmacija će konačno biti oslobođena u prosincu 1944. , dok će Istru partizani osloboditi krajem travnja 1945.

Ovako je glasio proglas ZAVNOHA o pripajanju Dalmacije i Italije Hrvatskoj, donesen na današnji dan prije 75 godina:

Narod Istre, Hrvatskog primorja, Dalmacije i svih Jadranskih otoka u zajednici s junačkom Narodnooslobodilačkom vojskom Hrvatske, oslobodio je svoje krajeve ispod jarma talijanskih tlačitelja. Vlast u tim krajevima prešla je u ruke Narodnooslobodilačkih odbora – jedinih organa demokratske narodne vlasti koju naš narod priznaje. Na osnovu tih činjenica, kao i na osnovu načela o samoodređenju naroda, što su ga proklamirali naši veliki saveznici Sovjetski Savez, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske donijelo je sljedeće zaključke:

1. Proglašavaju se ništetnim svi ugovori, paktovi i konvencije koje su razne velikosrpske vlade sklopile s Italijom, a po kojima su hrvatski krajevi Istra, Rijeka, Zadar, Lošinj, Cres, Lastovo i ostali kvarnerski otoci predani Italiji.




2. Proglašavaju se ništetnim svi ugovori, paktovi i konvencije, sklopljeni između izdajnika hrvatskog naroda i talijanske vlade, kojima su dijelovi Gorskog kotara, Hrvatskog primorja, Dalmacije i dalmatinski otoci predani Italiji.

3. Svi spomenuti hrvatski krajevi, tj. Istra, Rijeka, Zadar, anektirani dijelovi Hrvatskog primorja, Gorskog kotara, Dalmacije i svi Jadranski otoci (uključujući i Lastovo, Cres, Lošinj i druge), priključuju se matici zemlji – Hrvatskoj, a preko nje novoj demokratskoj, bratskoj zajednici naroda Jugoslavije, za koju se naši narodi bore.

4. Talijanskoj nacionalnoj manjini, koja obitava u ovim krajevima, jamči se autonomija.




5. O gornjoj odluci obavještavaju se vlade savezničkih zemalja: Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, kao i čitava svjetska javnost.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

20. rujna 1943.

Zemaljsko Antifašističko Vijeće
Narodnog Oslobođenja Hrvatske

Autor:MiMi
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.