Photo: Zarko Basic/PIXSELL

OSNIVAČ PORTALA INDEX.HR MATIJA BABIĆ POZVAO NA RAZBIJANJE CRKVI I ODRUBLJIVANJE GLAVA: Reagirala i policija

Autor: dnevno.hr

Nakon što je osnivač portala Index.hr Matija Babić u statusu na društvenim mrežama pozvao na razbijanje i paljenje crkvenih zgrada i zgrada vlasti te na likvidacije, reagirao je MUP Republike Hrvatske.

Nakon što je Babićevu objavu prenio portal Bitno.net na nju je reagiralo mnoštvo građana koje je na Twitteru zatražilo reakciju policije pozivajući se na članak 325. Kaznenog zakona u kojem stoji: “Tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.”

Na Babićev status reagirala je i saborska zastupnica Marijana Petir zatraživši službeno očitovanje, nakon čega joj je stigao odgovor sa službenog MUP-ova Twittera. “Policija je upoznata s navedenom objavom te je kriminalističko istraživanje u tijeku”, poručili su iz MUP-a.

Inače, Babić je na ‘fejsu’ nezadovoljan epidemiološkim mjerama prozvao Stožer navodeći kako svaki “svaki nerazbijeni prozor na zgradama vlasti i crkve, svaka njihova građevina koja ni nakon ovog nije u plamenu, svaka glava koja im nakon svega ostane na ramenima dok vi svoju slobodno možete na konopac, dokaz je da od Hrvata možeš raditi kretene koliko god želiš”.




U međuvremenu je doduše u nekoliko navrata pokušavao ublažiti svoj status koji bez obzira na to nije prošao nezapažen, a na isti je reagirao i teološki urednik Bitno.neta Petar Nodilo, SJ, napisavši na svojem Twitter profilu kako ova skandalozna izjava javne ličnosti nije postala vijest na nijednom mainstream mediju, te dodao zanimljivu opasku:

“Na koncu, kao kršćanima, ostaje nam prizvati u pamet Isusove riječi i moliti za one koji nas progone ili pozivaju na progone, te na mržnju ne odgovarati mržnjom, ali istovremeno se nadati kako će institucije pravne države raditi svoj posao u cilju zaštite svake ljudske osobe i njihove imovine.”

https://www.facebook.com/Petir.Marijana/posts/2769394866649804




 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.