Foto: Screenshot/YouTube

MATEJU PERIŠU NIJE BILO SPASA! Poznati spasilac objašnjava što se događalo s mladićem nakon ulaska u rijeku

Autor: Dnevno.hr

Poznati skiper i licencirani spasilac Danko Pljevaljčić za srpske medije otkrio je do sada nepoznate detalje o tome je li Matej Periš imao šanse preživjeti.

Podsjetimo, Periš je u noći između 30. i 31. prosinca nestao u Beogradu. Nakon 139 dana potrage, njegovo tijelo je u srijedu pronađeno u Dunavu,  a nakon ispraćaja u Beogradu 21. svibnja je pokopan u rodnom Splitu.

Prvih dana nakon Matejevog nestanka, njegov otac Nenad Periš rekao je kako je nemoguće da se Matej utopio jer je bio dobar plivač koji je trenirao vaterpolo.

Skiper objašnjava kako dužina boravka u hladnoj vodi zavisi o fizičkoj spremnosti i koliko je tijelo naviknuto na ekstremne uvjete.

“Postoje ljudi koji se tuširaju hladnom vodom i njihovo tijelo je spremnije na niske temperature, ali bez obzira na pripremu, kraj je za svakoga isti. Bez adekvatne opreme – svako je u vodi te temperature osuđen na smrt”, objašnjava skiper.

“Ovo se vjerojatno ne bi dogodilo da je plivao u moru, gdje je temperatura toplija. Tu se čovjek može odmoriti pa nastaviti plivati, ali ovdje su sekunde važne. Nevažno je koliko si dobar plivač. Nakon ulaska u tako hladnu vodu u prvom minutu te “udari” adrenalin, još ako si pio alkohol – to nećeš ni osjetiti, ali već u drugoj minuti kreće problem! Već nakon pet minuta sva krv iz ruku i nogu povlači se u unutrašnje organe, kako bi ih zaštitilo od hladnoće”, objašnjava Pljevaljčić.

Što se tiče Mateja Periša, njegova sudbina nakon skoka u ledenu Savu nije mogla biti drugačija, naglašava skiper.




“Bez obzira na to što je bio dobar plivač i vaterpolo igrač, Matej Periš nije imao šanse. Kao što sam rekao, u prvoj minuti mu je skočio adrenalin, nakon čega više nije mogao ni plutati. Vjerojatno je bio kao paraliziran, jer su mu ruke i noge ostale bez krvi. Nakon toga slijedi utapanje. Voda te povuče na dno. Kada će voda izbaciti tijelo, ovisi o njezinoj temperaturi Ako je hladno – tijelo se sporije raspada, a ako je voda topla, tijelo se raspada znatno brže. Kada se tijelo napuni plinovima, diže se na površinu kao što se dogodilo i sada, govori Pljevaljčić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.