Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

MATE GRANIĆ: ‘Postoji samo jedna službena i legalna inicijativa za raspravu o stanju u BiH u strukturama EU, sve drugo su proizvodi raznih manipulacija’

Autor: S.P.

Kako pomoći Bosni i Hercegovini kao suverenoj državi na njenom putu prema Europskoj uniji te očuvati duh i slovo Washingtonskog i Daytonskog sporazuma uključujući konstitutivnost sva tri naroda koji žive u toj zemlji, cilj je inicijative koju je Vijeću za vanjske poslove EU podnio ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, rekao je šef hrvatske diplomacije Mate Granić.

Granić je i sadašnji posebni savjetnik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića za vanjsku politiku, a u intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju Face rekao je kako postoji samo jedna službena i legalna inicijativa za raspravu o stanju u BiH u strukturama EU-a.

Granić je istaknuo da je to “ona koju je u obliku non-papera podnijela Hrvatska, a sve drugo su proizvodi različitih manipulacija”.

‘Drugi non-paperi su spinovi’

U intervjuu je nadalje ustvrdio da je odlukama visokih predstavnika nakon Daytona, “hrvatski narod izgubio nekoliko instrumenata zaštite vitalnih nacionalnih interesa poput mogućnosti da sam bira svog člana Predsjedništva BiH pa to treba ispraviti unutarnjim dogovorom a Hrvatska želi da EU u tome pomogne”.

“Svi drugi non-paperi su spinovi i ovo je jasna inicijativa za raspravu unutar EU”, rekao je Granić.

Naime, u medijima su se pojavili različiti dokumenti kojima se predlaže promjena granica na zapadnom Balkanu radi stvaranja velikih nacionalnih država.

Granić je naglasio kako Hrvatska čvrsto podupire princip nepromjenjivosti granica što je i stajalište svih bitnih zapadnih država uključujući SAD pod administracijom Joea Bidena koji dobro poznaje zapadni Balkan.




To onda, dodao je Granić, znači i potporu teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, a to je bilo stajalište Hrvatske u kontinuitetu i nakon nesupjeha različitih planova za okončanje rata u BiH.

“Kako će se legitimni predstavnici naroda dogovoriti to je njihovo pravo ali Hrvati moraju sami birati svog člana Predsjedništva BiH i ništa drugo”, naglasio je Granić.

Odbio je tvrdnje da se Hrvatska na bilo koji način miješa u unutarnja pitanja BiH.




Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.