Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

MATE GRANIĆ O DOLASKU MILOŠEVIĆA U KNIN: To je suveren potez Vlade, potez snažne države okrenute prema budućnosti

Autor: Dnevno

Na današnji dan počela je završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija “Oluja” u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, na Banovini i Kordunu.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja. Jednu od ključnih uloga, onu diplomatsku,odigrao je Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova i posebni savjetnik premijera za vanjsku politiku.

Granić je u večerašnjoj HRT-ovoj emisiji Tema dana kazao kako je Oluja veličanstvena, povijesna oslobodilačka operacija.

“Legalna i legitimna na temelju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 871 i Glavne skupštine UN-a 49/43 iz prosinca 1994. godine”, rekao je Granić, dodavši da je Oluja spriječila pad Bihaća, kao i da bez nje ne bi bilo mirne reintegracije.

“Imali smo sve elemente za vojnu operaciju. SAD kao glavnog strateškog partnera smo negdje sredinom lipnja 1995. obavijestili da, ako ne bude ozbiljnih pregovora, političkih, o mirnoj reintegraciji, da ćemo mi provesti vojno-redarstvenu operaciju, oslobađanje okupiranih područja. I onda se dogodila Srebrenica”, rekao je Granić.

Po prvi put na obilježavanju Oluje sudjelovat će pripadnik srpske manjine. Dolazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića Granić je ocijenio odličnim suverenim potezom Vlade, potezom snažne države okrenutim prema budućnosti.

“U tom duhu očekujem i govore i cijelu ceremoniju proslave”, poručio je Granić.

Ratni zapovjednik 4. gardijske brigade, danas posebni savjetnik premijera za obranu Damir Krstičević u istoj se emisiji prisjetio dana Oluje i rekao da su tada bili puni motiva i entuzijazma – “nakon četiri godine rata tu je konačno sloboda”.

“Sve četiri godine rata su bile pripreme za Oluju. Ja smatram da je ključna strateška odluka koju je donio predsjednik Tuđman u 11. mjesecu 1994. da Hrvatska vojska izađe na Dinaru”, rekao je Krstičević, dodavši da su nakon toga vrhunski izvedene četiri operacije.

“Oluja je simbol pobjede, ona je simbol junaštva, to je najvažniji događaj u Hrvatskoj”, poručio je Krstičević.

HDZ-ov doajen Andrija Hebrang otkrio hoće li na proslavu obljetnice Oluje, a evo i što je poručio

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.