Foto: Wochit / AFP / SCANPIX NORWAY / Terje BENDIKSBY

MASOVNI UBOJICA POSLAO PISMA PREŽIVJELIMA! Slao šokantan materijal: ‘Netko je uperio oružje u vas i sada vam šalje pismo!’

Autor: Dnevno.hr

Masovni ubojica i osuđeni terorist Anders Breivik poslao je pisma preživjelima u njegovim napadima, kao i njihovim obiteljima, javljaju norveški mediji.

U pismima se nalaze odlomci iz njegovog manifesta koji je napisao prije nego je ubio 77 osoba u planiranom napadu izvršenom 22. srpanja 2011. godine.

Pismo koje je poslao Support Group organizaciji, a koja podržava preživjele i obitelji žrtava napada, čini osam stranica “bijele propagande”. Slične poruke su poslane i mladom odjelu norveške Radničke partije čiji su članovi bili meta napada, kao i parlamentarcima.

Norveški političar Torbjörn Vareide je među onima koji su dobili pismo. “Dobio sam pismo i bilo mi je veoma neugodno. Apsurdno je da vam neko tko je uperio oružje u vas sada šalje pismo”, kazao je on.

Država je već odlučila Breiviku blokirati komunikacije zbog zabrinutosti da bi mogao kontaktirati istomišljenike. Do 2016. godine je poslao i primio oko 3.000 pisama.

Breivik je 2011. godine izveo najsmrtonosniji napad u Norveškoj od Drugog svjetskog rata. On je 22. srpnja te godine postavio bombu u kombi u Oslu, a u eksploziji je poginulo osam ljudi, dok ozlijeđeno nekoliko stotina.

Zatim je 40 kilometara sjeverozapadno od Osla na malom otoku Utoya prerušen u policajca pucao na članove mlade norveške Radničke partije te je ubio 69 osoba. Oko 500 ljudi je preživjelo.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.