Foto: Domovinski pokret

Mario Radić: Razmjere požara u Osijeku Slavonija će tek osjetiti

Autor: Dnevno.hr

Mario Radić, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta oštro je reagirao po pitanju velikog osječkog požara tvornice plastike Drava International koja je, tvrdi Radić, izazvala ekološku katastrofu nemjerljivih razmjera.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

“Svi ti koji pričaju kako se to moglo očekivati, pitam vas: – Prvo, zašto niste reagirali? Drugo, znate li da je Drava International udaljen tek devet kilometara od arteških bunara u Osijeku iz kojeg čitavi Osijek pije vodu? Osječani sada mogu doživjeti situaciju da umjesto plodnih ravnica, imamo zagađenu vodu, zagađeno tlo, zagađeni zrak čime nam se može uništiti sve od čega Slavonija danas živi, a reperkusije ove kataklizme tek ćemo osjetiti.


Ni jedan vatrogasni put nije bio očišćen

G. Bede, zbrinuli ste plastiku na način da ste na naša pluća, u zrak, na naše plodno tlo, u naše vrtove stavili plastiku. Imamo četiri uništene tvornice, imamo tri požara, a sada i četvrti – katastrofalni. Pitam se, je li ikada itko odgovarao za ijedan od ovih događaja? Poznavajući veze g. Šeksa i g. Bedea, možemo pretpostaviti kako je završilo sve skupa.

Svaka čast našim vatrogascima, oni su prvi priskočili u pomoć, dali su sve od sebe i ovim putem još jednom im se zahvaljujem! Također, osvrnuo bih se na izjavu Zapovjednika vatrogasaca koji je rekao kako ni jedan vatrogasni put nije bio očišćen, što je sigurno minimum minimuma pravila rada. Tko je dozvolio skladištenje tona i tona plastike, koje čine de facto ‘ekološku bombu’ usred ravnice, pokraj samoga grada od stotinu tisuća stanovnika? Ministarstvo gospodarstva je tu ključno, ono izdaje dozvole za takve stvari i sigurno je da netko treba odgovarati za to!

Treba postaviti kolektivnu tužbu

Najzagađeniji gradovi na svijetu, u tom trenutku su bili manje zagađeni od Osijeka, u kojem se u subotu ujutro nije moglo disati. Mislim da treba postaviti kolektivnu tužbu pa da vidimo tko je kriv, a tko nije kriv. Kažu nam ‘nemojte hraniti stoku s lisnatim’ pa gdje će biti ispaša? Postavimo se u situaciju naših ekoloških proizvođača koje smo jedva digli na noge. Tko će od njih dobiti ekološki certifikat za svoje proizvode nakon ove katastrofe?

Veliki požar u tvrtki za zbrinjavanje otpada: Opet je gorjela plastika

Jesmo li mi svjesni kako je šteta nemjerljiva i dugoročna?! Iako svi bježe od izgovaranja toga, netko mora – mi u Slavoniji smo uvijek zadnji kad god treba netko reagirati po pitanju svega što nas je zadesilo: od demografskog sloma, afričke svinjske kuge, suša, ne navodnjavanja, a sada i ekološke kataklizme to su sve stvari koje će dugoročno koštati Slavoniju i bojim se da u ovom trenutku stvari ne stoje dobro po Slavoniju!”, stoji u njegovoj objavi na Facebooku.
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.