fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

MARIĆU JE OVO STROGO ZABRANJENO! Otišao je iz Vlade, ali postoji ograničenje: Priča se da će masno zarađivati, ali neke stvari nisu dopuštene

Autor: Dnevno.hr

Nakon sinoćnje vijesti kako ministar Zdravko Marić napušta funkciju usred najveće ekonomske krize u posljednjih nekoliko desetljeća, na Markovom trgu cijeli dan traju sastanci.

Iako je ministar još prije nekoliko tjedana premijera Plenkovića obavijestio o svojoj ostavci, još uvijek se ne zna gdje odlazi nakon ministarske karijere. Navodno, ne zna to ni premijer.

Iako se ne zna gdje će raditi, Zakon o sprječavanju sukoba interesa u članku 18. jasno navodi popis poslova na kojima državni dužnosnici ne smiju biti za vrijeme trajanja mandata i godinu dana nakon njegova isteka.


Članak 18. kaže kako ministar Marić ne smiju biti član uprave ili upravnih te nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova niti mogu obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima, a prema članku 23. ne smiju prihvatiti imenovanje na upravljačke funkcije u pravnoj osobi s kojom je tijelo javne vlasti u kojem je obveznik obnašao dužnost za vrijeme obnašanja dužnosti bilo u poslovnom odnosu ili je nad njom obavljao nadzorne funkcije, a nije drukčije propisano posebnim zakonom.

Ograničenje se primjenjuje 18 mjeseci nakon prestanka obavljanja dužnosti.

Također, svi oni obveznici koji prema posebnim zakonima uživaju pravo na naknadu plaće nakon prestanka dužnosti ne smiju stupiti u radni odnos u pravnoj osobi ako je ona bila u poslovnom odnosu s tijelom javne vlasti u kojem je obveznik obnašao dužnost ako prema posebnom zakonu, na temelju prethodno sklopljenog sporazuma odnosno ugovora s bivšim poslodavcem, imaju pravo povratka na isto ili odgovarajuće radno mjesto.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.