Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

MARIĆ OBJASNIO KAKO ĆE DRŽAVA RIJEŠITI DUGOVE PREMA VELEDROGERIJAMA: Dio novaca uplaćuju već ovaj tjedan

Autor:

Ministar financija Zdravko Marić danas je gostovao u Dnevniku HTV-a, gdje se osvrnuo na dug veledrogerija, BDP i gospodarske mjere. Ministar je kazao da će se 300 milijuna kuna platiti u okviru preraspodjele i prije rebalansa do kraja ovog tjedna.

“U rebalansu će biti nešto izdašniji iznos kada cijelu priču na neki način zatvorimo. Rebalans bi trebao biti sljedeći tjedan na sjednici Vlade, nakon toga u Hrvatskom saboru izglasavanje, tu smo već na kraju prve polovice studenog”, rekao je Marić.

Smatra da će se s ovih 300 milijuna kuna barem malo ublažiti efekti.

“Dug prema veledrogerijama je gotovo 5 milijardi kuna, a dug ukupnog zdravstva je preko 10 milijardi. Ne bježimo od toga da hoćemo i moramo podmiriti. Treba prevenirati i spriječiti da nove obveze nastaju.”

“Iz tih brojki vidimo da dug prema drogerijama te da općenito problematika lijekova i sanitetskog materijala nije jedina. Treba napraviti temeljitu reformu zdravstvenog sustava”, istaknuo je ministar pa nadodao da vjeruje kako “neće doći do obustave, odnosno do nestašice lijekova”.

“U zdravstvenom sustavu nedostaje financijska održivost i tu će trebati staviti sve karte na stol”, komentirao je.

Što se tiče rebalansa proračuna, Marić kaže da on podrazumijeva sve što je bilo i u prethodnom rebalansu u petom mjesecu. Rekao je i da će sva sredstva i mogućnosti koje imaju usmjeriti u očuvanje radnih mjesta.

“Do sada smo platili 7 milijardi kuna potpore u očuvanju radnih mjesta. Puno je otišlo i na otpise poreznih davanja, tako i za zdravstveni sustav i na tom tragu će biti i ovaj rebalans.”

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.