Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

MARIĆ NASMIJAO SVE! ‘IMAM LOŠU I DOBRU VIJEST’: ‘Sjest ću ja s Berošem!’ Otkrio tko dobiva najviše iz proračuna!

Autor: N.K

Ministar financija govorio je o proračunu i otkrio kako je dobra stvar to što su porasli prihodi države, ali narasli su i rashodi.

“Imamo i loše vijesti, odnosno ne tako dobre vijesti. Imamo veću indeksaciju mirovina. Prije svega zbog inflacije. Rastu rashodi državnog proračuna. Drago nam je da mirovine rastu, i voljeli bi da je to i više. Mjere za gospodarstvo i radna mjesta također su povećala rashode. Nešto je viši deficit, i dolazimo do najvažnije stavke, a to je zdravstvo. S obzirom na sve i dugove prije covida koji se vuku godinama. Neminovno je potrebna kvalitetna reforma na rashodovnoj strani. Prihodi daju svoj doprinos. Ove godine kada sve skupa zbrojimo mi ćemo izdvojiti preko 9 milijardi kuna kako bismo rokove plaćanja držali na 120 za ljekarne i 180 dana za bolnice. Oni nas izvještavaju koliko je sjelo na račun. Smanjivanje obveza je pola onoga što uplatimo iz proračuna”, rekao je ministar.

“Viši rast i viši prihodi, ali imamo i lošu stranu, a to je viši deficit zbog visokih rashoda, to ćemo čuti u četvrtak. Bit će preko 4 posto i neće otići u neku neodrživu razinu. Javni dug će na kraju godine u BDP-u doživjeti smanjivanje”, kazao je Marić.

“Naš deficit je u prihvatljivim razinama koje će omogućiti smanjivanje udjela duga u BDP-u. Prijedlog proračuna za iduću godinu je sa deficitom unutar 3 posto. Bit će korekcija. Ključnu odrednicu koju nismo mogli uključiti, su borbeni avioni. Oni se knjiže onog časa kad dođe do isporuke. Najveća povećanja Ministarstvo obrane zbog aviona, zdravstvo, mirovine, plaće, to su najveći dobitnici. Zahvaljujem kolegama zbog kooperativnosti u zahtjeva vremena, da unutar svojih proračuna nađu balans između i da proračun funkcionira. Ministarstvo graditeljstva ima najveće smanjivanje”, otkrio je.

Na pitanje je li vidio reformu zdravstva i misli li da će to dovesti do ušteda, Marić odgovara:

“Sjest ćemo ministar Beroš i ja. Prvo ću s njim razgovarati o tome, ne volim izlaziti na prvu. Mislim da treba gledati cijeli paket i želimo vidjeti zahvat na rashodovnoj strani. Prihodi su tu da daju svoj doprinos, ali ne možemo samo na tome počivati”, rekao je Marić koji je u nekoliko navrata nasmijao prisutne novinare koji su ga pitanjima pokušali zbuniti i dobiti odgovor.

“Projekcija inflacije je i dalje ispod 3 posto i jako, jako je ozbiljno shvaćamo zbog standarda naših građana”, rekao je Marić.
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.