Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Manolić nije htio da se zna za ove informacije: Evo tko je navodni čuvar svih njegovih tajni

Autor: Mirko Jozić/7dnevno

Unatoč tomu što je većina građana proteklih dana bila fokusirana na parlamentarne izbore, kao jedna od glavnih vijesti u medije se probila smrt Josipa Manolića, koju je potvrdila njegova kći Zrnka. Kada se doznalo da je stopetogodišnji Manolić preminuo, u javnom prostoru i na društvenim mrežama počele su polemike o njegovu liku, djelu i ostavštini.

Za jedne je Manolić bio najstariji hrvatski političar, a za druge udbaš koji je sustavno prikrivao istinu o trovanju blaženog Alojzija Stepinca. Kakav god da je bio, jedno je sigurno: Manolić je i za života u javnosti izazivao podjele, što možda i jest odlika svih onih koji ozbiljno djeluju u politici. 

Ma koliko bio poznat kao političar, Manolić će ponajprije ostati upamćen kao bivši komunistički obavještajac koji je tijekom Drugog svjetskog rata vodio Pokrajinski komitet SKOJ-a za Hrvatsku. Po ustrojstvu Ozne počeo je djelovati u njoj, a onda i u Udbi. Bio je aktivan i u Sekretarijatu za unutrašnje poslove pa je baš na toj funkciji i provodio utamničenje nadbiskupa Stepinca.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Arhiva od 400 kila

Kao visokorangirani dužnosnik Udbe, Manolić je nadzirao sve zatvore za političke zatvorenike u SFRJ, a nakon što je diplomirao na zagrebačkom Pravnom fakultetu, 1960. godine preuzima Sekretarijat za unutrašnje poslove SFRJ. Bio je i zastupnik u Saboru SR Hrvatske u kojem je obnašao niz različitih funkcija, a nakon demokratskih promjena, prilagodljiv kakav je bio, sudjeluje u osnivanju HDZ-a. Nakon pobjede HDZ-a na izborima postao je potpredsjednik Predsjedništva RH, a zatim preuzima dužnost predsjednika Vlade. 

Krajem prošle godine Manolić je, prema pisanju medija, primio sakrament ispovijedi od svećenika Zvonimira Alojza Sekelja, čijeg su djeda i oca ubili partizani, a i o tome se u medijskom prostoru očitovala njegova kći Zrnka. Međutim, nije Zrnka ta kojoj je Manolić u nasljeđe ostavio svu svoju arhivu navodno tešku 400 kilograma, već je to urednik njegovih knjiga Franjo Maletić, koji je tako postao jedini vlasnik svih Udbinih tajni. Zanimljivo je što arhiv u nasljeđe nisu dobili ni Manolićeva kći ni njegov unuk Kosta, već Maletić za kojeg se godinama govorilo da je navodno Manolićev nepriznati sin. Tim glasinama pridonijelo je to što je Maletićeva majka bila spremačica u Manolićevoj kući u Međimurju, a Franjo Maletić oca nije imao. 

Inače je Maletić urednik Manolićeve knjige “Politika i domovina – Moja borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku”, a prije toga bio je i izdavač memoara Josipa Boljkovca. U vrijeme Sanaderove vlasti Maletić je bio na direktorskoj poziciji u Vjesniku d.d. Nakon što je tu nekoć moćnu tvrtku doveo do ruba provalije, odlazi u mirovinu, ali se ne smiruje pa je tako spominjan i kao pročelnik Odjela za poslovanje i menadžment u medijima na koprivničkom Sveučilištu Sjever.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Izbjegao sve afere

Maletiću je, tvrde svjedoci vremena, najupečatljiviji dio biografije početak karijere, kada je postao šef JAT-ova predstavništva u Torontu, što su tada mogli samo ljudi od Udbina povjerenja jer se tako kontrolirala naša emigracija. Maletić je na toj funkciji bio i kada je pokojni Tuđman putovao zrakoplovom u Kanadu ondašnjoj emigraciji i očito je tada pokazao kooperativnost. Zahvaljujući tim vezama, od početka 90-ih ima dobro uhodan izdavački biznis preko tvrtke Golden marketing – Tehnička knjiga.
Ponovnim dolaskom HDZ-a na vlast i imenovanjem Maletića prvim čovjekom državnog Vjesnika 2004. godine započinje zlatno doba za njegovu privatnu tvrtku pa uz ostalo profit ostvaruje i besplatnom promidžbom izdanja svoje privatne tvrtke na Vjesnikovim stranicama, a posebice knjigom “Hrvatski prezimenik”. Lukavo se snalazi pa vladajućoj nomenklaturi ulazi pod kožu tiskajući stručne knjige Mirjane Sanader, supruge bivšeg premijera, o arheološkim iskapanjima. Taj je pothvat prerastao u veliki skandal kada se doznalo da knjige otkupljuju državne institucije koje su za to izdvajale pozamašne svote novca. Vješti Maletić u Sanaderovoj eri prvotno je bio direktor državnih novina Vjesnika i Tiskare, a zatim samo Tiskare, čime je utjecaj izgradio i među medijskim nakladnicima, zatvarajući oči na gomilanje dugova nekadašnjih vodećih medijskih nakladnika znajući da će mu se to prije ili poslije isplatiti.

Evo tko je zapravo bio Joža Manolić: Zakasnio na vlastito vjenčanje, a krivac je bio Tito
Baš zato Maletićevo se ime nikada nije pojavilo na stranicama medija u velikim aferama poput primjerice Podravke i Hrvatske poštanske banke iako je bio član NO-a Podravke baš u vrijeme izbijanja afere Spice. Aferom nije postalo to što je Maletić bio vlasnik marketinške agencije Max Medija za koju su mnogi tvrdili da je preteča Fimi medije, a osim toga, Maletić je osigurao priljev novca iz državnih institucija u svoju nakladničku riznicu. Tako je Ministarstvo kulture 2006. godine od njegova Golden marketinga otkupilo knjige u vrijednosti većoj od 450 tisuća kuna, iduće godine za pet naslova izdvojene su 93 tisuće kune, a već sljedeće isto je ministarstvo za dva naslova najprije odobrilo 33.000 kuna, a potom za njih još osam 167.500 kuna. “Hrvatski prezimenik” otkupio je i tadašnji gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić 2009. godine, 25 kompleta po cijeni od 600 kuna za komplet. Istovremeno je Podravka bila glavni sponzor te knjige koju su financijski podržavala dva ministarstva – Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti. 

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Razne teorije

Zanimljiva je i poveznica između Maletića i HPB reala. Nije tajna da je bivši predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Josip Protega bio optužen za niz muljaža i da ga se uz ostalo teretilo za nenaplative kredite, lažiranje bilanci i računovodstvene nepravilnosti.

U HPB realu upravo je Maletić bio član Nadzornog odbora sve do veljače 2010. godine, ali i to se rijetko gdje moglo pročitati. Gdje će se i hoće li se ikada igdje moći pročitati Udbina arhiva koju je pokojni Manolić ostavio Maletiću pitanje je na koje zasad odgovora nema, no čini se da je Manolić Maletiću silno vjerovao. Dijelovi Udbine arhive za širu javnost mogli bi postati dostupni samo ako Maletić na bilo koji način bude ugrožen ili ako pod stare dane pokaže političke ambicije. Inače će se i godinama nakon Manolićeve smrti oko tih arhiva razvijati razne teorije. 

Autor:Mirko Jozić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.