fbpx
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

MANJINE LJUTE NA TOMAŠEVIĆA! OVO NISU OČEKIVALI: ‘Vegetirat ćemo, nisu svjesni posljedica’

Autor: L.B.

U želji da uštedi, nova zagrebačka vlast reže troškove, pa tako rebalans proračuna grada Zagreba nije zaobišao ni 19 vijeća nacionalnih manjina Grada Zagreba i Koordinaciju vijeća nacionalnih manjina.

Naime, cjelokupan iznos za sve nacionalne manjine u Zagrebu, po svemu sudeći, dogodine će iznositi pet milijuna kuna, dok je prije rebalansa budžet iznosio 11 milijuna. Novi iznos jedva pokriva troškove hladnog pogona, a najveći udar vijeća nacionalnih manjina doživjela su za realizaciju programskih aktivnosti, za koje nije izdvojeno ništa ili doslovno nula kuna, pišu Novosti.

U Prijedlogu proračuna za 2022., prema uputama koje je Grad dostavio vijećima i predstavnicima, nisu predviđeni čak ni neki od uobičajenih troškova hladnog pogona, kao što je održavanje higijene prostorija ili saniranje kvarova.

‘Nećemo biti u mogućnosti raditi’

Osim toga, nagrada za manjinske vijećnike određena je u visini od tek 20 posto, za razliku od prijašnjih 50 posto iznosa za vijećnike u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Armin Hodžić naglasio je da smanjenje nagrada za vijećnike ne osporava, već stavlja fokus na programe koji neće biti realizirani.

“Srž priče je da se tu ne radi o smanjivanju. Smanjivanje je kad se neka svota spusti s 500 na 300, ali kad se programska sredstva spuste na nulu, onda nije riječ o mjerama uštede, već o potpunom ukidanju sredstava za realizaciju programa zbog kojih postojimo. Vijeća nacionalnih manjina postoje da bi proizvodila kulturni sadržaj namijenjen nacionalnim manjinama, ali i šire. S obzirom na ovaj prijedlog, nećemo biti u mogućnosti to raditi. Doći ćemo u situaciju da razmišljamo kako održavati stečena prava. I za hladni pogon su smanjeni dodaci, a ti troškovi su fiksni. Ne možemo utjecati na iznos računa, pogotovo u situaciji kad se najavljuje poskupljenje”, objasnio je Hodžić.

‘Komunikacija na relaciji Zagreb – nacionalne manjine nije dobra’

On smatra da trenutačna komunikacija na relaciji Grad Zagreb – nacionalne manjine nije dobra. Istaknuo je i da predstavnici vijeća još uvijek čekaju da ih gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegov tim pozovu na razgovor.

“Razgovor je potreban kako bismo im predstavili na što inače trošimo ta sredstva. Vjerojatno je percepcija javnosti i gradske uprave da je to neki novac koji je uzalud potrošen. Mislim da u Gradskoj skupštini nisu svjesni konzekvenci tog prijedloga. Da se razumijemo, nismo nezahvalni, znamo da pet milijuna kuna nije mali iznos u današnje vrijeme, ali važno je naglasiti da ovih pet milijuna nije funkcionalno. Vegetirat ćemo, održavati prostor, plaćati tajnika ili tajnicu i nagrade vijećnicima, a program nećemo imati”, jasan je Hodžić.
Iz Grada Zagreba su o planiranju sredstava za Vijeća nacionalnih manjina naveli kako u ovom trenutku ne mogu odgovoriti na to pitanje.

“Naime, planiranje proračuna je još u tijeku, što znači da se još uvijek ne zna koji će se iznos planirati za financiranje Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u 2022. godini te hoće li i u kojem postotku biti umanjene mjesečne nagrade članovima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina”, navodi se u odgovoru koji potpisuje Ljiljana Klašnja, pomoćnica pročelnice za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.