EPA

Manje novca u proračunu zbog Brexita

Autor: Dnevno

U srpnju ove godine, zbog veće državne potrošnje pred izlazak iz Europske unije, smanjen je višak u britanskom proračunu, pokazali su službeni podaci.

Proračunski je višak u prošlom mjesecu iznosio 1,3 milijarde funti. U lipnju iznosio je 7,2 milijarde funti, a prošle godine u srpnju 3,6 milijardi funti. Proračun tradicionalno iskazuje višak u sedmom mjesecu zbog plaćanja poreza na dohodak fizičkih osoba, napominje Reuters.

Većina prihoda od poreza blago je porasla na godišnjoj razini ali je zato državna potrošnja skočila za 2,6 milijardi funti, odnosno 4,2 posto na godišnjoj razini, najvećim dijelom zbog nabave robe i usluga, te troškova za zaposlene.

U prva četiri mjeseca Britanija se zadužila za 16 milijardi funti, što predstavlja povećanje za 60 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Najveću prijetnju za javne financije predstavljaju Brexit i neizvjesnost u pogledu državne potrošnje.

Premijer Boris Johnson najavio je mjere u vrijednosti više milijardi funti, no ne uključujući potencijalne troškove Brexita bez dogovora.

Agencija Moody’s objavila je početkom kolovoza da neke najave otvaraju “dodatna pitanja o planovima vlade da se pozabavi dugom naslijeđenim iz razdoblja financijske krize“.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.