Foto: Ranko Suvar / CROPIX/Ilustracija

Mama s poremećajem ličnosti i njen dečko priuštili pakao dječici u Puli: ‘Ispekao sam im kokicu’

Autor: Dnevno.hr

Čudna i mučna priča dolazi iz Istre, a koja je prema istrazi dokazala nebrigu za malodobnu djecu.

Troje djece, od kojih najstarije ima 15 godina i koje je brinulo o drugo dvoje, bilo je samo u kući od 1. do 4. siječnja ove godine u jednom istarskom mjestu.

Odlučila je to njihova majka koja je s partnerom otišla k njegovoj majci u Slavoniju jer je, tvrdi majka, ona zdravstveno bila vrlo loše.

4. siječnja je zaprimila poziv Centra za socijalnu skrb koji joj je priopćio da su djeca izdvojena iz obitelji i zbrinuta te da je u problemu zbog toga, majka se 9. siječnja vratila nazad, navodi Jutarnji list.

Djeca stisnuta u kaputima

A ta kuća, kako se otkrilo kroz istraživanje, sve je samo ne topli tom u kojem bi djeca bezbrižno i sigurno trebala odrastati. Djecu je ostavila u mračnom i hladnom prostoru bez grijanja. Dio prostorije je bio poplavljen vodom i po podu je bio razvučen produžni kabel kako bi se djeca mogla grijati grijalicom.

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Djelatnici nadležnih službi bili su iznenađeni onime što su vidjeli kad su ušli u kuću. Troje djece stajalo je jedno uz drugo neposredno uz vrata. Dvoje starijih na sebi je nosilo bunde, a najmlađe je bilo u majici. Govorili su da će se mama brzo vratiti samo nisu znali kada. Kuća je bila ledena, a najstarije dijete je reklo da brine o mlađoj braći i da im kuha. I ponosno dodalo da im je taj dan napravio kokicu, a da inače jedu paštu.

Prilikom njihova izvođenja iz kuće, jer im je dano do znanja da ne mogu sami živjeti u kući i u takvim ugrožavajućim okolnostima, troje braće bilo je mirno i poslušno. No, po izlasku, umjesto da uđu u službena vozila, krenuli su trčati. Iako su pobjegli, sustignuti su na kolodvoru i smješteni, potom, u odgovarajuće ustanove.
Ispekao im ‘koku’

Od djece se doznalo da su s majkom i njezinim dečkom dočekali novu godinu nakon čega su otputovali te ih ostavili opskrbljene hranom, paštetama, kruhom… Ujedno su im pokazali kako se koristi pećnica. Dane su provodili u sobi igrajući igrice.

Tragičan kraj muškarca koji je u Kloštar Ivaniću aktivirao bombu
Za vještaka okrivljena majka ima ovisni poremećaj ličnosti, a za tužiteljstvo je grubo povrijedila djetetova prava pa je prijavljena za tri kaznena djela protiv braka, obitelji i djece. U optužnici koji su nedavno protiv nje podignuli traže djelomično uvjetnu kaznu od 18 mjeseci od čega bi iza rešetaka morala provesti pola godine, dok bi ostatak bio uvjet s petogodišnjim rokom kušnje. Morat će i godinu dana biti uključena u obiteljsko savjetovalište pod nadzorom Probacijskog ureda.

Optužena žena je, inače, priznala krivnju navodeći da je tako odlučila jer se uspaničila radi zdravstvenog stanja partnerove majke kojem je ona na prvome mjestu. Tvrdi da je djecu ostavila samu jer nije imala kome, ali je pokušavala umanjiti krivnju navodeći da je prijateljicu zamolila da ih pričuva. No, prijateljica je to bila odbila upozorivši ju da krši zakon i da to ne čini.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.