Foto: Profimedia

MALTEŠKI KARDINAL O BIVŠEM PAPI: ‘Teško govori, ali je lucidan i nasmiješen’

Autor: HINA/N.M.

Papa emeritus Benedikt XVI ima poteškoće s govorom, ali je i dalje “priseban i nasmiješen”, kazao je u srijedu za 93-godišnjeg bivšeg papu malteški kardinal.

Mario Grech je jedan od 13 kardinala koje je u subotu proglasio papa Franjo.

Poglavar Katoličke Crkve je uoči prve nedjelje Došašća sazvao u Vatikanskoj bazilici sv. Petra izvanredni konzistorij (plenarni sastanak Kardinalskog zbora) na kojem je imenovao 9 novih kardinala izbornika, te još četvoricu starijih od 80 godina.

Nakon ceremonije u bazilici sv. Petra, “Prinčevi Crkve” sastali su se s Benediktom koji se odrekao papinske službe 2013. i živi u bivšem samostanu unutar zidina Vatikana.

“Teško govori i u stvari je na početku sastanka rekao da mu je ‘Gospodin oduzeo govor kako bi cijenio tišinu’, ali htio nas je ohrabriti”, kazao je Grech koji je postao visoki dužnosnik Rimske kurije, tj.  glavni tajnik Biskupske sinode.

U subotu, nakon redovnog javnog konzistorija održanoga u bazilici svetoga Petra, Sveti Otac i 11 novih kardinala, koji se nalaze u Rimu, posjetili su Papu emeritusa Benedikta XVI., u kapeli samostana Mater Ecclesiae, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

U srdačnom raspoloženju kardinali su pojedinačno predstavljeni Papi emeritusu koji je izrazio radost zbog njihova posjeta te im je, nakon molitve, udijelio blagoslov.




“Vidjeti tog svećenika, tog čovjeka kojeg pritišću godine, ali koji je istovremeno priseban, bistar i nasmiješen te voljan prenijeti svoje iskustvo s Duhom Svetim kroz koje upravo prolazi, uvelike nas je ohrabrilo”, rekao je Grech za vatikanski informativni portal.

Posjet samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu postao je običaj koji je započeo u prigodi konzistorija 2016. godine. Dvije godine prije, 2014. i 2015., Papa emeritus je sudjelovao na slavlju u bazilici svetoga Petra. Prošle godine, primajući nove kardinale, Benedikt XVI. im je istaknuo važnost vjernosti Papi.




Autor:HINA/N.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.