Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Malenica pere ruke od retroaktivnog potpisivanja zakona: ‘Pitajte nekoga drugoga’

Autor: I.G.

Saborska zasjedanja ovih su dana obilježena debatama između vladajućih i oporbenih zastupnika oko potrebe za unaprjeđenjem procesa donošenja zakona. Uspjeli su se usuglasiti oko nužnosti poboljšanja ključnog dijela zakonodavnog procesa, no oporba i dalje ukazuje na konkretne primjere zastoja u provedbi.

Jedan od gorućih primjera koje je istaknula Vesna Vučemilović iz Suverenista odnosi se na Uredbu Ministarstva graditeljstva o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, čije je donošenje kasnilo čak dvije godine.Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Anka Mrak Taritaš iz Glasa skrenula je pozornost na niz pravilnika i uredbi koji nisu doneseni ni u predviđenom roku ni uopće, dok Marija Selak Raspudić ističe da su loši zakoni postali rutina u Saboru, a kao ilustraciju navodi primjer Zakona o izbornim jedinicama koji je objavljen retroaktivno, suprotno vremenskom okviru navedenom u samom zakonu.

Malenica odgovorio na kritike

Ministar pravosuđa Ivan Malenica odgovorio je na ove kritike ističući da su Vlada i Sabor obavili svoj dio posla u zakonodavnom procesu.

“O tome zašto je zakon potpisan izvan roka koji je ostavio Ustavni sud, odnosno izvan roka koji je bio u njemu samome, to je pitanje za nekoga drugoga. Vjerujem da imate dobre odnose s njim, pa ga možete i pitati”, odgovorio je zastupnici, očito imajući na umu predsjednika Zorana Milanovića.

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

S druge strane, Martina Vlašić Iljkić (SDP) koristi Zakon o izbornim jedinicama kao ilustrativan primjer loše provedenog zakonodavnog procesa.

Ministar dodaje da izrada zakona može, ali i ne mora uključivati radnu skupinu, ali kada je formirana, članovi te skupine moraju biti javno objavljeni.

Proces savjetovanja

Ključna inicijativa ministra Malenice odnosi se na Prijedlog zakona o instrumentima politike boljih propisa, koji ima za cilj unaprijediti kvalitetu zakona i drugih propisa. Novost u ovom prijedlogu je obvezna procjena učinka propisa za svaki prijedlog zakona koji Vlada predlaže Saboru. Ovaj postupak odvija se u jednom koraku, istovremeno s prijedlogom zakona.

Ovo su nove izborne jedinice: Neki već sada mogu početi slaviti
Ministar podsjeća da je instrument politike boljih propisa uveden u hrvatski pravni sustav 2012. godine, a razvoj procesa savjetovanja s javnošću započeo je 2009. godine. Također, važan korak u tom smjeru bila je uspostava središnjeg internetskog portala za savjetovanja s javnošću, e-Savjetovanja, 2015. godine. To je omogućilo lakši pristup savjetovanjima za široku javnost, a do danas je sudjelovalo preko 8000 pravnih i fizičkih osoba.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.