Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Malenica o krizi u pravosuđu: ‘Pozivamo službenike da se vrate na posao, svjesni smo frustracija’

Autor: I.G.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u utorak je održao konferenciju za medije kako bi se osvrnuo na štrajk pravosudnih djelatnika.

“Ovo nije bila odluka koju je bilo lako donijeti. Danas pozivam službenike da prihvate ponudu Vlade i vrate se na svoja radna mjesta”, rekao je ministar.

Kao Vlada svjesni smo nezadovoljstva plaćama i zato smo pokrenuli sve aktivnosti”, rekao je Malenica i dodao:


“Zato smo u Nacionalni plan 2020. pravilnik o plaćama u javnim službama stavili kao prioritet. Zato ih pozivamo da zajedno s nama rade na poboljšanju uvjeta njihovog rada”

‘Napravljeni su pomaci u sustavu plaća’

U mandatu Vlade napravljeni su pomaci u sustavu plaća, ne samo za službenike u pravosudnim tijelima, već za sve službenike u državnoj i javnoj upravi. To govori odluka o trajnom dodatku za 220.000 službenika gdje je s tim za neke povećanje iznosilo i 20 posto.

Kad govorimo o prosječnoj neto plaći službenika i namještenika, od 2016. je išlo povećanje ukupno 64 posto.”

“Osigurali smo 300 milijuna eura iz međunarodnih izvora za ulaganje u pravosudnu infrastrukturu. To pokazuje intenciju Vlade da se uhvati u koštac s lošim uvjetima u kojima rade pravosudna tijela. To uključuje i ulaganje u digitalizaciju pravosuđa, uz ulaganje u novi sustav elektroničke komunikacije”, rekao je.

‘Dobronić nije konstruktivan’

“Imamo i kritike predsjednika Vrhovnog suda i oporbe da se ne ulaže dovoljno u pravosuđe. U idućem razdoblju osigurali smo oko 300 milijuna eura iz stranh izvora, ali i iz domaćih za ulaganje u pravosudnu infrastrukturu. To pokazuje namjeru Vlade da se riješe loši prostorni uvjeti. To prati ulaganje u digitalizaciju. Vrata Ministarstva su im otvorena. Spremni smo na nove razgovore.”

“Dostavili smo predsjedniku ovu tablicu, kako bi vidio kako bi povećanje plaća trebalo ići i naravno da smo otvoreni za razgovore.”, rekao je.
“Nalazimo se u situaciji gdje se povećava plaća u sudstvu, gdje se ulaže u infrasttrukturu, ne znam na što može ukazati. Ne vidim što smo propustili učiniti. Ako dođe upit od Europske komisije, naravno da ćemo odgovoriti i istaknuti sve što smo učinili i što smo planirali za početak iduće godine.”

Dobronić: Vlada je kriva za štrajk

Podsjetimo, štrajk sudskih službenika, koji je postao najdulji u hrvatskoj povijesti, ušao je u sedmi tjedan.

Predsjednik Vrhovnog suda, Radovan Dobronić, izjavio je u utorak kako smatra da je izvršna vlast odgovorna za ovaj štrajk. Optužio je Vladu da je odbijanjem isplate plaća i slanjem interventne policije na službenike dodatno razbjesnila sudski osoblje, te da Vlada snosi punu odgovornost za ovu situaciju. Ako se do kraja tjedna ne postigne dogovor sa sindikatima, sudski sustav neće moći preuzeti odgovornost za situaciju koja nastaje.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.