FOTO: Screenshot

MALA HRVATSKA OPĆINA NA PRAGU DA NAPRAVI OGROMNU STVAR: Svim svojim sumještankama planiraju osigurati besplatne uloške i tampone!

Autor: Ines Brežnjak

O higijenskim potrepštinama za žene, odnosno o njihovoj dostupnosti, već se neko vrijeme intenzivno raspravlja u javnom prostoru. Naime, sve je više onih koji zagovaraju da ulošci i tamponi za sve žene budu besplatni, ili da se barem smanji stopa poreza na iste.

Dodatnu raspravu o ovom problemu potaknulo je i nedavno istraživanje o “menstrualnom siromaštvu” žena u Hrvatskoj, čiji su rezultati poražavajući. Prema istraživanju, trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske ni nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale, a podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške uopće.

Krajem prošle godine, Škotska je po tom pitanju napravila velik pomak te su postali prva zemlja na svijetu u kojoj su ulošci i tamponi besplatni za sve žene.

No, tako nešto moglo bi se uskoro dogoditi i u Hrvatskoj, i to u jednoj maloj općini na sjeveru zemlje. Igor Kos, načelnik Općine Beretinec , koja se nalazi u sastavu Varaždinske županije, na svojoj je Facebook stranici napisao je da škotski model primijeni i na svoju općinu, odnosno da stanovnice Općine Beretinec imaju pravo na besplatne tampone i uloške.

“Škotska je prva u svijetu, a ja imam ideju da Općina Beretinec bude prva u Hrvatskoj (ako već nije netko to napravio)”, rekao je Kos pa nadodao da inače voli sjevernjački način života

“Takav način razmišljanja totalno podržavam. Tako i ovo što je napravila Škotska.

Već na prvoj sjednici Općinskog vijeća poslije izbora (lipanj 2021.) dati ću prijedlog da se rebalansom osiguraju novci u 2021. godini za ovaj projekt! Neki će se možda smijati ovome, al’ mislim da je ovo vrijedno podržati i kopirati škotski model!”, napisao je Kos.




FOTO: Screenshot

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.