fbpx
Pixabay

Majku troje djece uhitili i strpali u ćeliju zbog navodnog kršenja mjera: ‘Nismo svi isti, jesu li splitski suci i Kerum proveli noć u pritvoru?’

Autor: Andrej Jelušić

Mirnu večer u mjestu Studenci, u općini Lovreć kod Imotskog, 5. veljače ove godine, prekinuo je dolazak dvaju policijskih vozila ispred kuće Marijane Trogrlić vlasnice kafića Aquarius u istoimenom mjestu. Kafić je trenutno zatvoren zbog odluke Stožera civilne zaštite.

Kako prenosi Nacional, Marijanu su, s troje maloljetne djece i nećakinjom, policajci zatekli u pidžami. Rekli su joj kako imaju dojavu da je kafić otvoren, te zahtijevali da ih pusti unutra. Ona im je odgovorila kako je to nemoguće jer ona nije tamo.

Policajci nisu imali razumijevanja nego su su joj poručili kako je uhićena te da kako joj moraju oduzeti mobitel. Uspjela je dohvatiti osobnu torbu, zamolila je susjedu Luciju da ostane s bolesnom djecom, a djeci je poručila da će se mama brzo vratiti.


Posjeli su je u policijsko vozilo te se uputili u policijsku postaju PGP Imotski. U to vrijeme njezin suprug Nikola Trogrlić s prijateljima je otišao pomoći susjedu koji se prevrnuo s ceste te ih nakon toga pozvao da dođu u zatvoreni kafić i pogledaju utakmicu. Ukupno je u prostoru bilo šest odraslih i troje maloljetne djece. Marijana kaže kako to nije ni znala.

Rekla je kako je kafić je zatvoren i zaključan te da ne služi mušterije, ali da prostor kafića ponekad koriste jer je on dio kuće. Policajci su joj rekli da će ju vratiti kući ako im otključa kafić, no odbila je to učiniti jer je lokal zatvoren.

Rekla sam im da je troje maloljetne djece ostalo samo kod kuće na što su joj rekli da ako se zbog toga uključi socijalna služba, da može imati još većih problema. Kasnije je, kaže, saznala da ju nisu ni smjeli odvesti ako iza nje djeca ostaju sama. Dobila je samo odgovor da će noć morati provesti u postaji i da ima pravo na jedan poziv.

Nazvala je Luciju koja je čuvala djecu te joj objasnila da je uhićena i da obavijesti muža. Istu večer njezin suprug Nikola policajcima je otvorio vrata kafića u kojem je bilo devet osoba. Policijski službenici su ušli i sastavili zapisnik.

“U zapisniku piše da su u prostoru kafića zatekli devet osoba pri čemu je važno naglasiti da to nije kršenje mjera, jer je dozvoljeno okupljanje do deset osoba  i da gosti nisu posluženi pićem”, naveo je turistički inspektor Ivica Rebić u zapisniku citirajući policijski zapisnik.

Iako su očito imali taj zapisnik službenici PGP Imotski nisu pustili Marijanu Trogrlić da ide kući i djeci. Prema proceduri su je odveli na Hitnu, da liječnik ustanovi može li se ostati u postaji. Bilo je to 20 minuta nakon ponoći.
“Liječnik je pitao policiju zbog čega su me doveli. Oni nisu znali reći. Šutjeli su. Nisam znala ni ja. Liječnik je bio zbunjen, pitao me je koji su razlozi, jer on to mora napisati, primjerice, je li bilo alkohola, nasilja. Odgovorila sam da nije bilo ništa takvoga. Pitao me za eventualne bolesti, spomenula sam mu povremene napade panike. Napisao je potvrdu da me mogu zadržati u postaji“, otkriva Marijana za Nacional.

Spustili su je u podrumsku ćeliju. Na podu je nekakva strunjača i stara deka po kojoj plaze bube. Nema grijanja, svjetla, prozora, samo vrata s rešetkama. Na zidovima tragovi krvi i osušene mokraće. Strah ju je bilo da ju ne uhvate napadi panike i plašila se da će ovo biti situacija u kojoj će se napad ponoviti. Svaki jači stres za nju je, kaže, izvor straha da će je uhvatiti panika.

Nakon besane noći u ćeliji, oko 9:20 ujutro, te subote, 6. veljače, policija je rekla da će je pustiti. Muž je došao vidjeti no rekli su mu da je na ispitivanju kojeg, tvrdi, nije bilo. Nešto iz devet ujutro došao je službenik i odveo je Marijanu na razgovor s krim inspektorima.
Razgovor je bio kratak, službenici su bili puni razumijevanja, svjesni situacije. Obrazložili su da je ovaj slučaj eventualno prekršajni predmet, a ne kazneni. Nakon toga službenici PGP Imotski pustili su je da ode.

Nažalost, nakupljeni stres ostavio je posljedice na Marijanu. Dan nakon što je puštena iz pritvora, nije se mogla sabrati, strahovala je da će joj se vratiti napadi panike, nije imala odgovore na pitanja i osjetila je da ne može normalno funkcionirati. Otišla je na hitni pregled u Šestanovac, oni su je uputili psihijatru u Split.

Psihijatar je napisao da je Marijana Trogrlić doživjela “nepravdu, poniženje, maltretiranje, bespomoćnost, prazninu, tugu, bijes i sram”.

Pogođena nepravdom, Marijana je poslala dopis o svom slučaju na više adresa. Pisala je PU splitsko-dalmatinskoj i MUP-u Republike Hrvatske. Nitko joj nije odgovorio.

“Žao mi je što moram reći, da pravna država ne funkcionira i da nismo svi jednaki pred zakonom. Gospodina Keruma i njegovo društvo svi smo vidjeli na snimci, jesu li proveli noć u zatvoru? Zatečeno je i ono visoko društvo u restoranu u Zagrebu, kako jedu, piju i druže se protivno epidemiološkim mjerama, je li netko od njih bio u zatvoru? U mom slučaju nije bilo kršenja mjera, a prošla sam veliko poniženje i stres. Nitko od nadležnih ne reagira na moje dopise i zato priču dajem novinarima“, poručuje Marijana.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.