fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

‘MAGISTAR PLENKOVIĆ JE DOKTORU ĆORIĆU REKAO DA TAJ MEMORANDUM IDE!’ Dragan Kovačević svjedoči na sjednici Antikorupcijskog vijeća, neugodno je za HDZ

Autor: Dnevno.hr

Sjednica Anitkorupcijskog vijeća, sazvana zbog afere u INA-i održana je u četvrtak u Hrvatskome saboru, no premijer, iako je bio pozvan, nije došao na javno saslušanje, na koje se odazvao samo bivši šef Janafa i Uskokov optuženik Dragan Kovačević.

Nije se pojavio ni bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, niti bivša zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade Tena Mišetić. Sjednicom Vijeća predsjedao je Nikola Grmoja, a na pitanja članova Vijeća iz oporbenih redova odgovara samo Kovačević, kojeg je u srpnju Uskok optužio da je u zamjenu za namještanje milijunskih poslova raznim tvrtkama primio 6,2 milijuna kuna mita.

Već na samom početku bilo je burno. Nikola Grmoja otvorio je sjednicu, a odmah se za riječ javio Hrvoje Zekanović koji je tražio da se utvrdi ima li kvoruma. “Ima kvoruma”, rekao mu je Grmoja. “Nema kvoruma!”, nastavio je Zekanović i zamolio Grmoju da prebroji sve članove. “Nažalost, nemate oči na potiljku”, rekao je Grmoja nakon što je prebrojao članove i utvrdio da kvorum postoji.


Kad je sustav došao na svoje, pojavila se milicija

A onda se pojavio Kovačević, kojeg je Grmoja zamolio da iznese svoja saznanja oko uloge premijera Plenkovića, bivšeg ministra Ćorića oko preusmjeravanja nafte Mađarskoj, što je dovelo do gašenja Rafinerije nafte Sisak. “Možete li tu svoju priču potkrijepiti određenim dokumentima?”, upitao je Grmoja.

“Nadam se da ćete mi dati da izgovorim svoje riječi, spreman sam za sva pitanja, dijelom i ona koja neće biti ugodna, pa i uvrede i provokacije. Svašta sam prošao pa me ni najveće uvrede neće pokolebati. Nisam ovdje došao kao pokajnik, došao sam ovdje, što bi rekao magistar Plenković, i radi javnosti”, rekao je Kovačević, uvodno se predstavivši i rekavši kako je on doktor ekonomskih znanosti, a prije privođenja, kako je rekao, bio je i predsjednik Uprave Janafa.

“Što se tiče poslovanja, ono je išlo u smjeru da smo puno investirali da bi Hrvatska danas bila energetski puno bolja nego prije tih investicija. Napravili smo gotovo milijun tona skladišnog kapaciteta za vrijeme mog mandata. Napravili pravce, povezali cijeli sustav, sve je to trajalo devet godina i u jednom trenutku kad je sustav došao na svoje, onda mi je došla milicija”, rekao je Kovačević, dodavši da se na sastanak Vijeća nije došao braniti, ali da mora reći jednu rečenicu.

“Vi slušate jednu stranu, to su tužitelji, koji prenesu medijima, a vi to pročitate i donesete zaključak. Istina je malo drugačija. Tužitelj je samo jedna strana u postupku. Što se tiče odnosa Ine i Janafa Siska, najviše me ponukalo oko toga da su radnici toga istog Siska. Ja sam bio u uredu magistra Plenkovića jednom. Taj sastanak je bio pripreman na nivou ministara. Ministar je na nas vršio pritiske da mi potpišemo memorandum. Taj je pritisak vršen 10 godina, ja 10 godina to slušam. Ja sam doslovno rekao da je to iznad mojih shvaćanja korporativnog upravljanja”, rekao je Kovačević i dodao da se oko još jedne strane mora ograditi.

‘Ministar je na nas vršio pritiske da mi potpišemo memorandum’

Što se tiče Janafa, ja bih sutra potpisao taj ugovor. To je najbolji korporativni ugovor. Mi smo zaradili na tome i kad kažu da sam ja dalje potpisivao, da”, iznio je Kovačević te rekao kako je taj memorandum političko pitanje, on je politički papir.

“INA i Janaf su se mogli dogovoriti, međutim, čim je ministarstvo potpisnik tog memoranduma, ono je dobilo političko svojstvo. Ni ministar Ćorić nije bio za da potpiše. Dva-tri puta je taj ugovor dolazio do nas, bez ikoga iz ministarstva. Svi su odugovlačili s potpisom, jer su imali osjećaj da to nije dobro. A nije dobro da milijun tona izvezete svoga resursa u drugu državu i vraćate derivate 3-4 puta skuplje”, rekao je Kovačević.
“Na tom sastanku je bilo šest ljudi. Za stolom su sjedili magistar Plenković, Ćorić, ja, dva savjetnika magistra Plenkovića za pravna pitanja, jedan za energetiku Ine i zamjenica predstojnica Ureda, Tena Mišetić. Ona je sjedila za glavnim stolom, a mi za okruglim stolom. Ja sam pozvan na konzultacije da kažem što mislim o tome. Ja sam rekao da to nije dobro za energetsku sigurnost, nacionalnu sigurnost Hrvatske, da što se tiče korporativnog dijela za Janaf, da je to jako dobro, ali da mislim da su energetski nacionalni interesi iznad korporativnih interesa društva. Doktor Ćorić je, onako, i hoće i neće, a ja sam rekao da taj memorandum u tom obliku ne mogu potpisati. Magistar Plenković je doktoru Ćoriću rekao da taj memorandum ide. Sastanak je protekao u dosta tmurnoj atmosferi, rekao je Kovačević.

Kovačević je dodao da na sastanke u Inu nije išao, ali da je memorandum potpisan. “Cijela bit toga je potpisivanje memoranduma. Nitko nije rekao zatvori Rafineriju Sisak, ali kad se potpisalo, tog je trenutka Rafinerija Sisak bila zatvorena”, rekao je Kovačević. “Kad smo potpisali, ja sam rekao uzmi sve što možeš, Mađari su sve plaćali”, rekao je Kovačević.

Daliju Orešković zanimalo je li Kovačević svjestan da se time “hrvatska nafta visoke kvalitete prodaje po niskoj cijeni, a kupuje po visokoj”. “Ovo su sve pitanja za Inu. Ina je ta koja prodaje”, odgovorio je. “Pitanje koje se može ili ne može odgovoriti jest je li Ina spremna revidirati svoju situaciju i ponovno pokrenuti proizvodnju u Sisku ili ne. To je naša tema”, odgovorio je Kovačević.
Ponovno se sukobili Zekanović i Grmoja

Slično kao na početku, opet je zaiskrilo između Hrvoja Zekanovića, koji je zatražio povredu Poslovnika, i Grmoje. “Nećete me se riješiti”, rekao je Zekanović Grmoji. “HDZ-u bi bilo najbolje da vas se riješi“, uzvratio mu je Grmoja. “Bolje bi bilo materi i ćaći da te se riješe”, rekao je Zekanović.

“HDZ-u bi bilo najbolje da vas se riješe”, rekao je Grmoja. “Tvom bi materi i ćaći bilo najbolje da su te se riješili”, uzvratio mu je Zekanović.

Nije me Orešković molila na koljenima

Uslijedio je nastavak sjednice, a pitanje je Kovačeviću postavio Hrvoje Zekanović.

“Kad biste mogli baciti mobitel sa Savskoga mosta, biste li ga bacili odmah ili malo dalje?”, provocirao je saborski zastupnik koji je potom spomenuo navodne prijetnje bjelovarskom gradonačelniku Dariju Hrebaku te dolazak predsjednika Milanovića u famozni klub u Slovenskoj. Orešković je pak spočitao odvjetničke usluge koje je naplatila od Janafa,

“Vaša pitanja su meni ovako light, nisu nešto. Nisam bacio nikakve mobitele s nikakvog mosta. Ne znam kako bih. Druga stvar koju ste pitali je pitanje torbe. U nikakvom gepeku nije bio nikakav novac. Novac koji sam vozio je moj novac i novac moga partnera. Svašta čitate, ali čitajte i moju obranu”, poručio je Kovačević.

Kolegica Orešković najnormalnije traži posao. Nije me molila na nikakvim koljenima, to je bilo nepristojno od mene. Tražila je posao, kao što traže svi odvjetnički uredi. Janaf nije u sustavu javne nabave. Ja sam u prvom naletu, kako vi to sad tendenciozno prikazujete, bio priveden zbog povreda u javnoj nabavi pa je utvrđeno da to nije javna nabava. Što se tiče gospodina predsjednika Zorana Milanovića, nisam ga vidio dugo vremena i nema nikakve koordinacije s njim”, rekao je Kovačević.

Pitanje Katarine Peović

Katarina Peović je Kovačevića pitala za reakcije iz sisačke rafinerije. “Nažalost, nisam upoznat, ali vidio sam patnju tih ljudi i žao mi je. Ako je moguće neka se napravi bilo kakav pritisak da se rafinerija Sisak ponovno pokuša staviti u pogon”, rekao je Kovačević. Uslijedilo je onda političko prepoucavanje Katarine Peović, Mosta i SDP-a oko krivice za gašenje rafinerije, nakon čega je Ahmetović Kovačevića upitala “tko je ugovorna strana Janafu za transport nafte u Mađarsku, Ina ili MOL”

“Sporazum je između Ine i Janafa i nisu oni platili ništa, oni su platili nešto, ekonomsku cijenu toga. Transport nafte od Omišlja do Mađarske plaća MOL, a od Siska do Omišlja plaća Ina”, rekao je Kovačević.

Janaf i Ina su hrvatskim sredstvima platili da bi se hrvatska nafta iz hrvatskih bušotina izvezla MOL-u da bi mađarske rafinerije mogle raditi, a da se hrvatska rafinerija ugasi. Meni dovoljno”, zaključila je Ahmetović.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.