fbpx
Foto: SzilardxVörös/EST&OST Voros/Guliver

MAĐARSKOJ OVO NE SMIJE PROĆI! Orban pokazuje kako brine za svoje: Cijela Europska unija na nogama

Autor: Dnevno.hr

Mađarski premijer Viktor Orbán je povećao broj proizvoda kojima je ograničena cijena, potez koji će vjerojatno teško pogoditi trgovce koji se već bore s nizom mjera uvedenih tijekom prošle godine.

Prvo, u prosincu 2021., usred sve veće inflacije cijena hrane koja je posebno teško pogodila Srednju i Istočnu Europu, mađarska vlada je požurila s prijedlogom zakona koji supermarkete s prihodima od prodaje iznad 100 milijardi forinti (250 milijuna eura) obvezuje da prehrambene artikle predaju državnom vlasništvu u dobrotvorne svrhe 48 sati prije datuma “najbolje upotrijebiti do”.

Budimpešta je zatim naredila ograničenje cijena – bez kompenzacije trgovcima na malo – za šest osnovnih namirnica, uključujući šećer, brašno i pileća prsa i, koristeći izvanredne ovlasti, povećala porezne stope za velike trgovce s 2,7 posto na 4,1 posto. Objavom od srijede dodala je jaja i krumpir na popis ograničenih namirnica, piše Politico.


‘Nemoguće je profitabilno poslovati’

Sve tvrtke koje podliježu novim pravilima – uključujući njemačke trgovačke lance Aldi i Lidl, francuski lanac Auchan, irski Penny Market, austrijski Spar i britanski Tesco – nisu mađarske. Unatoč ispunjavanju praga od 100 milijardi forinti, nekoliko lokalnih trgovaca mješovitom robom može izbjeći porezne i druge mjere budući da posluju u franšiznom sustavu.

“Ono što se trenutačno događa nije ništa manje nego namjerno izbacivanje određenih poduzeća s tržišta”, rekao je predstavnik jednog od pogođenih trgovaca koji je želio ostati anoniman. “Nemoguće je profitabilno poslovati na održiv način pod pravilima koje nameće mađarska vlada.”

Zakon je “suprotan temeljnim načelima na kojima se temelji unutarnje tržište EU-a”, rekao je predstavnik, pozivajući Europsku komisiju da uskoči. Politico je kontaktirao pogođene inozemne trgovce, koji su odbili javno govoriti o tom problemu.

Mjere su navodno odgovor na rastuću inflaciju i rast cijena hrane koji su postali još gori nakon ruske invazije na Ukrajinu. Orbán je govoreći lokalnim medijima prošlog mjeseca rekao da su najnovija zamrzavanja cijena dio njegovog plana da prepolovi inflaciju, koja je u listopadu dosegla 21,1 posto, a očekuje se da će do kraja godine dosegnuti 25 posto.

Drugi članovi Orbánove vlade ne pokušavaju sakriti svoje ambicije da trgovine dođu pod mađarsko vlasništvo.

“Moramo povećati udio domaćeg vlasništva u sektoru građevinskog materijala i maloprodaji hrane”, rekao je ministar gospodarskog razvoja Márton Nagy u svibnju. A Budimpešta se zalagala za povećanje udjela trgovaca u lokalnom vlasništvu u zemlji mnogo prije skoka inflacije i ruskog rata.
Povratak ključnih sektora pod mađarsku kontrolu

Sektor trgovine mješovitom robom tek je posljednja industrija koja je dobila Orbánov tretman. Od 2010. Orbán vodi kampanju za stavljanje ključnih sektora, uključujući bankarstvo, građevinarstvo i energetiku, pod veću kontrolu Mađarske. Njegovi saveznici i partneri, te tvrtke povezane s njima, profitirali su stjecanjem velikih udjela u tim sektorima.

Dva mjeseca nakon uvjerljive pobjede na izborima u travnju, Orbán je proglasio nacionalno izvanredno stanje, dopuštajući mu da vlada dekretom, i nametnuo niz sektorskih povećanja poreza. Ova ciljana područja gospodarstva kojima dominiraju strane korporacije. Na primjer, velike telekomunikacijske tvrtke, poput trgovaca na malo, sada se suočavaju s povećanim progresivnim porezom na promet.

Glasnogovornik mađarske vlade nije odgovorio na zahtjeve za komentarom o novoj gornjoj granici, ali je u ranijem priopćenju rekao: “Rusko-ukrajinski rat i pogrešne sankcije u Bruxellesu doveli su do energetske krize i visoke inflacije diljem Europe… Ovo je zašto je Vlada Mađarske odlučila uvesti i zadržati ograničenje cijena.
“Francuski Auchan već je u procesu prodaje mađarskom kupcu. Što se tiče ostalih, nejasno je imaju li tvrtke bilo kakvu zaštitu.

Tesco je izgubio pravni spor protiv progresivnih poreznih mjera Mađarske na Sudu pravde EU-a 2020. I nije sigurno da bi trgovci na malo ovaj put imali bolji slučaj, rekao je Sam Baldwin iz mađarske odvjetničke tvrtke Szecskay.

“Zamrzavanje cijena može ograničiti slobode unutarnjeg tržišta kao što je slobodno kretanje roba”, rekao je Baldwin. “Iako će se mađarska vlada bez sumnje pozvati na dobrobit potrošača kao legitimnu obranu, ipak će trebati pokazati da je ta mjera ne narušavanje tržišnog natjecanja nepotrebno.”

Ne pomaže ni to što gigantski trgovci na malo ne izazivaju simpatije javnosti, pogotovo ako javnost osjeća da zarađuju veliku zaradu na vrtoglavim cijenama. Prošle je godine pet velikih marki u stranom vlasništvu u zemlji povećalo svoj promet. Lidl je, primjerice, zabilježio dobit nakon povećanja poreza od 17 posto.

Intervencija Europske komisije mogla bi se shvatiti kao birokracija EU-a koja staje na stranu velike maloprodaje u vrijeme kada se građani bore s krizom troškova života – i budući da Orbán za mnoge druge nevolje zemlje krivi i Bruxelles.

“Ako se Mađarska izvuče s tako strogim mjerama”, rekao je predstavnik maloprodaje, “to bi moglo poslužiti kao vrlo negativan uzor i drugim državama članicama EU-a.”

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.