Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX / Ilustracija

MAĐARI SVOJATALI HRVATSKOG VELIKANA! Podario im je prvi rječnik pa ga uzeli pod svoje, nazvali ga ‘mađarskim Da Vincijem’

Autor: I.G.

Faust Vrančić bio je slavni hrvatski izumitelj i jezikoslovac, no nedavno su ga Mađari svojatali u sklopu njihovog početka obilježavanja Europske prijestolnice kulture. Čak su ga i nazvali mađarskim da Vincijem. Sada ipak poručuju da je to pogreška.

“Ja sam se spletom okolnosti sinoć vidjela na jednom događaju s ravnateljicom mađarskog instituta, odmah sam je upozorila i ona se javila i rekla da je prenijela mađarskoj strani i da će to biti ispravljeno. To je, naravno, grubi falsifikat”, rekla je u prilogu  Dnevnika Nove TV ministrica Obuljen.

Ipak, mađarska strana poručila je kako im to nije bila namjera. Tvrde da je došlo do pogreške.

“Iskreno nam je žao što smo nenamjerno povrijedili osjećaje nekih Hrvata. Pojavila se jedna rečenica s namjerom da prikazuje zajedničku prošlost, usku međuovisnost i višestoljetnu blisku suradnju naroda u regiji”, navode.

Međutim, valja napomenuti da je Vrančić živio u Vespremu, a za Mađarsku učinio puno, čak im je podario i prvi službeni rječnik. No, ovakvo svojatanje začudilo je neke koji dobro poznaju lik i djelo hrvatskog izumitelja.

“Oni su uvijek isticali taj njegov značaj za mađarsku kulturu, mađarsku povijest, ali nikad ga nisu svojatali, što je vrlo jasno, uvijek se jasno deklarirao otkud dolazi”, kazala je Nela Marasović iz Nacionalne sveučilišne knjižnice.

No u ovom slučaju pogreška je ispravljena. Dio u kojem spominju mađarskog da Vincija – obrisan je.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.