Foto: Guliver Image/Szilard Vörös/

MAĐARI OPET BACILI OKO NA HRVATSKI TERITORIJ! Orban uopće ne skriva, spominje more i luku: ‘I mi bismo je imali da nam nije oduzeta’

Autor: N.K

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sastala se u Budimpešti s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kako bi razgovarali o zajedničkom embargu na rusku naftu i sankcijama.

Iznenađujuće, von der Leyen kaže kako je ostvaren “napredak”, a posebno je u tom kontekstu zanimljiva Orbanova opaska za državni radio kako bi “Mađarska imala luku da joj ona nije oduzeta”.

Naime, Mađarska se žestoko protivi embargu na naftu i sankcijama općenito, iako je pristala na politiku EU prema Rusiji. Kao što je već vidljivo, cijene u Europi divljaju, a embargo još nije ni stupio na snagu.

Iz Mađarske upozoravaju kako bi to bilo poput “atomske bombe” za njihovo gospodarstvo te da bi prijelaz zahtijevao izgradnju infrastrukture koja bi koštala jako puno novaca. Međutim, Europa je odlučila žestoko udariti na Rusiju, a sve to će platiti njezini građani. Standard bi se mogao strovaliti u ponor.

“Napredovali smo”

Sastanak dvoje čelnika održan u Budimpešti “pridonio je da se razjasne pojedine točke vezane uz sankcije i energetsku sigurnost”, objavila je Von der Leyen na Twitteru

“Napredovali smo, no još ima posla”, dodala je. Najavila je skorašnju videokonferenciju “s drugim akterima iz regije” kako bi se ojačala regionalna suradnja u naftnoj infrastrukturi. Država koja ovisi o kupnji ruskih energenata, Mađarska svoj pristanak na šesti europski paket sankcija Moskvi uvjetuje jamstvima da će imati osiguranu dobavu energenata ako se uvede embargo na kupnju ruske nafte.

Kako je pojasnio jedan europski diplomat za tu agenciju, Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi ju povezao s Hrvatskom koja ima pristup moru. Stoga traži jamstva da će se Zagreb angažirati na izgradnji te infrastrukture kao i jamstva o europskim financijskim sredstvima.




Šef mađarske diplomacije Peter Szijjarto rekao je u ponedjeljak navečer da Mađarska ne može prihvatiti predloženi paket europskih sankcija Rusiji dok se njezini strahovi ne budu riješili.

Orban: “Imali bismo luku da nam nije oduzeta”

Vrlo je zanimljivo i ono što je Orban rekao u intervjuu za državnu radio stanicu koji je prenio i njegov kabinet, a tiče se upravo infrastrukture koja bi trebala bi trebala preko hrvatskog teritorija dovoditi naftu u Mađarsku.

Orban je tom prilikom istaknuo svoje razočarenje činjenicom da Mađarska nema pristup moru i dodao kako je plan EU manjkav zbog toga što ignorira geografske atribute pojedinih zemalja.




“Oni koji imaju more i luke u mogućnosti su dopremati naftu tankerima iz svih krajeva svijeta, ali ima zemalja koje nemaju obalu. I mi bismo je imali da nam nije oduzeta. Kako bilo, sada je nemamo. Tako ruska nafta ili bilo čija nafta, u Mađarsku može doći samo putem naftovoda od kojeg je jedan kraj u Rusiji, a drugi u Mađarskoj. To je zadano. Ne možemo prihvatiti prijedlog koji ignorira tu činjenicu. U sadašnjem obliku, ovaj prijedlog ekvivalentan je ispuštanju nuklearne bombe na mađarsku ekonomiju”, rekao je Orban. Kada je govorio o tome da im je “oduzeta luka”, vjerojatno je mislio na riječku luku koja je u povijesti bila pod Ugarskom.

“Rafinerije su dizajnirane za rusku naftu”

Dodao je kako bi Hrvatska u tom slučaju trebala značajno povećati kapacitete svog naftovoda. Također, kaže kako je Mađarska rafinerija, kao i ona u Bratislavi, također u vlasništvu MOL-a, dizajnirana isključivo za rusku naftu.

“Nije da možemo samo odjednom rafinirati drugu naftu. To bi zahtijevalo značajnu rekonstrukciju naših rafinerija. To bi nas koštalo nekoliko stotina milijardi forinti. Dakle, EU od nas traži da reorganiziramo rafinerije i potrošimo stotine milijardi forinti kako bismo na kraju rafinirali skuplju naftu”, zaključio je Orban.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.