fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

MA SVAKA MU ČAST, HDZ-ov MINISTAR ZARADIO POHVALE! A onda se javio Bernardić kao grom iz vedra neba: ‘Zapravo, bilo ih je srcedrapajuće gledati’ 

Autor: N.K

Rijetko u Saboru dođe do suglasja između oporbe i vlasti, a barem do djelomičnog slaganja došlo je u četvrtak na raspravi o Zakonu u izvanparničnom postupku koji je stupio na snagu davne 1934. godine. Naime, zastupnici oporbe pohvalili su i čestitali ministru Ivanu Malenici na ‘hrabrosti’ da se konačno promijeni taj arhaični zakon, a posebno su pohvalili moderniji pristup rastavi braka premještajući neke ovlasti suda na javne bilježnike.

Međutim, hvali je tu bio kraj, a glavna upozorenje oporbe je da treba razmisliti treba li “baš sve“ sa sudova prebacivati javnim bilježnicima.

“Nisam protiv da se razvodi braka obave pred javnim bilježnicima, no je li nužno prebaciti im i niz drugih stvari koje s mogu rješavati ugovorom ili u sudskom postupku”, rekao je na početku rasprave Peđa Grbin (SDP) tražeći pritom stanku.


“Prema njegovu prijedlogu, bilježnici će dobiti mogućnost postupanja u određenim, nespornim izvanparničnim postupcima, među kojima su i sporazumni razvod braka, postupanje kod proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanju smrti te pri uređenju međa. Oporba je oprezna spram takvih mogućnosti, a Sandri Benčić (ZLB) sporno je što se dijelovi sudskih postupaka prebacuju javnim bilježnicima koje izravno bira ministar pravosuđa.

“Hoćete li reći da bi htjeli da se netko od vaših nestalih proglasi umrlim od osobe koju je izravno imenovao HDZ, upitala je?”, pitala je Benčić

“Čestitam Malenici”

Javila se i zastupnica Vesna Vučemilović koja je čestitala ministru Malenici na iskoraku, ali upozorila je pritom na vezu zakona o izvanparničnom postupku i posvojenja iz država koje nisu potpisnice Haške konvencije.

“Tražim stanku u ime kluba Hrvatskih suverenista. Moram naglasiti da mi je iznimno drago što se Vlada odlučila i odvažila donijeti Zakon o izvanparničnom postupku nakon 30 godina hrvatske samostalnosti i da su konačno utvrdili da ovaj Zakon iz Kraljevine Jugoslavije, iz 1934. godine, ipak nije najprikladniji za cijeli niz izvanparničnih postupaka koji se vode. Naime, svaki je zakon odraz vremena, ja uistinu moram reći da mi više ne živimo u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, u vrijeme 1934. godine i uistinu je bilo krajnje vrijeme donijeti Zakon o izvanparničnom postupku. Evo, nakon 30 godina hrvatske samostalnosti to ste konačno shvatili. To su najavljivale ministre mnogih prethodnih Vlada, nitko to nije napravio i evo, ministar Malenica se odvažio i ja mu na tome čestitam. Temeljna odlika ovog Zakona je raznovrsnost, stoga je izuzetno važno nomotehnički napraviti jedan solidan pravni okvir kada govorimo o ovom Zakonu jer ovaj Zakon se koristio i kada su se ovjeravala rješenja o posvojenju djece iz država koje nisu potpisnice Haške konvencije”, zaključila je Vučemilović.

“Vidimo koliko je tu bilo pravnih propusta, činjenica je da se sucima ostavilo na slobodu primjenjivati pravna pravila kako su oni misli”, rekla je zastupnica.

Bernardić udario kao grom iz vedra neba

Posebno je bio oštar Davor Bernardić (Socijaldemokrati) koji poziva da se u novom zakonu propiše hitnost za izvanparnične postupke u kojima se rješavaju situacije kad se u stambenoj zgradi, oštećenoj potresom, većina suvlasnika ne može dogovoriti o obnovi.
“Jučer je bila godišnjica, i to treća, potresa u Zagrebu. Tom prigodom, na jednoj emisiji na televiziji jučer je bilo zapravo srcedrapajuće slušati ministra graditeljstva Bačića s jedne strane i s druge strane zamjenika gradonačelnika Zagreba Korlaeta kako se hvale da obnova u Zagrebu ide dobro, a sam se uvjerio kako stanovnici zagrebačkog Podsljemena i dalje žive u kontejnerima. Dakle, ta samohvala kulminirala je donošenjem novog Zakona o obnovi kojeg su podržali i Možemo i SDP, i HDZ. Zamislite, dočim je sigurno riječ o dobrom Zakonu kad su ga sve ove tri stranke podržale. No, upozorit ću na neke nelogičnosti. Pitanje je samo vjerujete li svojim očima ili ministru i zamjeniku gradonačelnika, rekao je Bernadić i dodao kako je predviđeno da se u slučaju obnove i ne mogućnosti dogovora među stanarima, takve stvari rješavaju u izvanparničnom postupku te da se nadao kako će ovim novim Zakonom i to biti uzeto u obzir”, zaključio je Bernadić.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.