Foto: Filip Brala/PIXSELL

Luka Mišetić odgovorio Srbima: ‘Haški suci su složni – zločini tijekom i nakon Oluje nisu bili cilj, niti je postojala namjera’

Autor: dnevno

Zbog posljednjih dana spominjanih Srba koji su poginuli tijekom i nakon vojno-redarstvene operacije Oluja na Twitteru se razvila rasprava u koju se uključio i odvjetnik Ante Gotovine na Haškom sudu Luka Mišetić.

Na niz komentara, uglavnom srpskih korisnika te društvene mreže, o „bombardovanju izbegličkih kolona“, Mišetić im je na Twitteru odgovorio i jasno objasnio:

“Prvostupanjsko vijeće koje je osudilo Gotovinu zaključilo je da zločini tijekom i nakon Oluje nisu bili cilj niti je postojala takva namjera da se čine ili dopuštaju zločine nad Srbima, te da Brijunski transkript ne dokazuje takvu namjeru. Haški suci su tu složni, 8-0”.

U nastavku navodimo neke komentare s Twittera na koje se Mišetić referirao.

“Zato su bombardovali izbegličke kolone, ubijali zaostale i spalili 20.000 kuca? Sigurno, potpuno logično. “Tobože garantirati ljudska prava”…”

“Kako neće delovati, kad ih se napada. A bombardovanje izbeglickih kolona je bilo u BiH. Moj deda je zapaljen tokom Oluje, ne nakon. I to sto se dešavalo nakon je dokaz cilja Oluje. “Tobože jamciti ljudska prava”.”

“Krajina je bila u Hrvatskoj. To je zatečeno stanje da se ne vraćamo dalje u nazad. Sada govorimo o početku 1995. Naravno da je Z-4 imao mnogo mana ali je imao međunarodnu podršku i položaj Srba bi sigurno bio puno bolji nego posle neprihvatanja. Hrvati su tako dobili odrešene ruke”




“Nema nikakvih dokaza da bi hrvati poštovali sporazum. Nema nikakvih garancija da bi Srbi i van zona Knin i glina bili bezbedni. Z4 je prihvacen 2.8. 1995. Zašto Tudjman nije zaustavio vojsku i privlhvatio Z4?”

“Odgovor se nameće sam. 2.8.1995. Hrvatska više nije imala obavezu prema međumarodnoj zajednici. Mi smo zbog pogrešnih instrukcija iz Beograda izgubili momentum. Hrvati NIKADA ništa krupno nisu uradili bez strane logistike.”

“Nije prihvatio pregovore, nego Z4, ali tudjman je hteo etnicko ciscenje kad je već imao stratešku priliku.”




“RH sigurno ima ogromnu odgovornost što veliki broj Srba ne živi više na tom prostoru. Ali prvenstveno zbog sve što se dogodilo iza Oluje (masakara i paleži) i što nije dopustilo ljudima da se vrate. Ali Oluja je bila vojna akcija. Sve ostalo je mit.”

“Vojna akcija čiji je cilj bilo etnicko ciscenje. Sve se uklapa.”

 

LUKA MIŠETIĆ: ‘Odavanje počasti srpskim žrtvama je civilizacijski čin’

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.