Luda kuća i vesela republika za Slavonce

Autor: Marina Tenžera

Predstavom Renea Bitorajca “Samo preko njega mrtvog” Lude kuće i Vesele republike iz Zagreba u izvedbi Jana Kerekeša i Renea Bitorajca, u Otoku je otvoren 26. festival glumca. Prema najavama tijekom deset festivalskih dana u vukovarsko-srijemskim gradovima Otoku, Vinkovcima, Vukovaru, Županji i Iloku biti odigrano 17 predstava po izboru izbornice festivala, glumice Mirele Brekalo Popović. Predstava Praznina Žene ispituju zašto smo usamljeni i kada smo u društvu i nesretni čak i kada imamo sve.

Predstave će ocjenjivati ocjenjivački sud u kojem su ove godine Ankica Dobrić, glumica Gradskoga dramskoga kazališta „Gavella“ iz Zagreba, Trpimir Jurkić, glumac Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu i Branimir Vidić-Flika, glumac Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika. Prvi put Festivalsko će vijeće dodijeliti Nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca te Nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu. Ove je godine dodijeljena i trijenala Nagrada za najbolji kazališni plakat. Ocjenjivački sud trijenalne Nagrade za najbolji kazališni plakat: Branka Hlevnjak, Želimir Fišić i Dubravko Mataković, razmotrio je 29 prijavljenih plakata te jubilarnu, petu Nagradu za najbolji kazališni plakat dodijelio autoru Antoniju Doliću za plakat predstave “Ljudski glas” Zagrebačkoga kazališta mladih, uz posebnu pohvalu istom kazalištu za vizualni identitet.

Ove je godine ocjenjivački sud odlučio posebno pohvaliti i plakat predstave za djecu pa su tako pohvalili Vladimira Andrića za plakat predstave “Pepeljuga” Gradskoga kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci. Plakati su za trajanja Festivala izloženi u predvorju svih kazališnih dvorana u Otoku, Iloku, Vukovaru, Vinkovcima i Županji.

 

Autor:Marina Tenžera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.