Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX/Ilustracija

LJUDI UMIRU, A ONI NA GODIŠNJEM? Problemi u zdravstvu nisu od jučer, a na vidiku nema boljih dana

Autor: Dnevno.hr

Ovih dana se puno piše o problemima u zdravstvu, a jedan od slučajeva koji dobro opisuje kako nešto ne štima u našem sustavu dolazi iz Garešnice.

Osmomjesečni sin Kristine Škrobot je 10. lipnja u popodnevnim satima iz potpuno nepoznatih razloga prestao je disati. Muž je sina iznio iz kuće, a Kristina je nazvala Hitnu.


“Gledala sam kako ostaje bez zraka. Bio je ukočen, otvorenih očiju. Što god sam pokušala, nije dolazio k sebi. To je trajalo oko minute. Dijete je došlo k sebi, mljackao je i pomislili smo da ima nešto u usnoj šupljini, no ipak smo krenuli prema najbližoj hitnoj, u Garešnicu”, ispričala je majka za Bjelovarac.hr.

‘Nije lako oživljavati vlastito dijete’

Maleni Tin je ponovno prestao disati, a kada je Kristina nazvala Hitnu službu rekli su joj da je vozilo na intervenciji pa da upale sva četiri žmigavca, trube i brzo voze prema hitnoj u Bjelovaru ili Pakracu, a oni će im poslati vozilo u susret.

Na ulazu u Pakrac dječak je opet prestao disati, počeo je plaviti i klonuo je pa su stali i počeli ga oživljavati.

“Iako sam educirana jer studiram sestrinstvo, nije mi bilo lako oživljavati vlastito dijete. Na sreću, Tin je počeo dolaziti k sebi”, rekla je Kristina za Bjelovarac.hr.

Dječak je primljen u pakračku bolnicu, a potom je odvezen u Požegu na pretrage, gdje su liječnici utvrdili da je do prestanka disanja došlo zbog previše sline u ustima.

Imaju troje djece

Međutim, tu nije kraj ovoj priči. Naime, nekoliko dana poslije borbe za život djeteta policija je Kristininu suprugu poslala kaznu zbog prebrze vožnje u iznosu od 10 do 20 tisuća kuna te oduzimanje vozačke dozvole.

Zabezeknuti roditelji u šoku su napisali žalbu i dobili rješenje o kazni od 10 tisuća kuna i tri mjeseca oduzimanja vozačke dozvole. Ako plate u roku od osam dana, kazna će iznositi ‘samo’ 6.666 kuna.
“Taj novac trenutačno nemamo jer imamo troje djece, a ukupna primanja jedva dosežu 8.200 kuna. Imamo još mogućnost pisanja žalbe Prekršajnom sudu u Pakracu pa ćemo vidjeti”, šokirana od svega što im se događa govori Kristina za Bjelovarac.hr.

Svi su na godišnjem odmoru

Nije šokirana samo Kristina nego i dobar dio javnosti. Najprije se roditelji moraju samo boriti za život svoga djeteta jer sustav hitne pomoći očito ne funkcionira. A kada u tome sretno uspiju, onda sustav svoju funkcionalnost pokaže kaznom za prebrzu vožnju, koju su im preporučili zdravstveni djelatnici!

Novinari su pokušali istražiti zašto garešnička hitna nema još jedan tim ili dežurnog liječnika kojem se pacijenti mogu obratiti, ali na mail poslan županijskom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Bjelovaru odgovor nisu dobili. Na telefon im je konačno rečeno da je cijela uprava, nedavno zaposleni ravnatelj, zamjenik i pravnica, istovremeno na godišnjem odmoru, piše Bjelovarac.hr.

Da se ne događa u Hrvatskoj, bilo bi nevjerojatno.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.