fbpx
Foto: Unsplash/Ilustracija

LJUDI SU OČAJNI ‘UREĐAJI SE KVARE NAKON ISTEKA GARANCIJE!’ Hrvat u Europi digao glas: Na pomolu rješenje velikog problema

Autor: Dnevno.hr

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) europski povjerenik za pravosuđe, Didier Reynders, predstavio je zastupnicima zakon o pravu na popravak proizvoda.

Cilj zakona je olakšati popravak proizvoda kao što su perilice za suđe i televizori.

Na sjednici Odbora IMCO sudjelovao je i hrvatski zastupnik Tomislav Sokol, jedan od začetnika ideje o pravu na popravak.


“Drago mi je da je Europska komisija prepoznala vrijednost inicijative koju smo započeli u Europskom parlamentu i predstavila zakon o pravu na popravak proizvoda. Istraživanja su pokazala da bi čak 77 posto građana EU-a radije popravilo svoje uređaje nego ih zamijenilo novim. Međutim, osim što potrošači teško pronalaze mjesto za popravak proizvoda, on je često i skuplji od kupnje novog proizvoda, a i sami proizvođači u nekim slučajevima ne nude popravak nakon isteka jamstva. Zato je važno da novi zakon omogućava potrošačima popravak proizvoda i nakon isteka jamstva i to 5 do 10 godina nakon kupnje proizvoda”, poručio je Sokol te je istaknuo da poseban problem potrošačima predstavljaju ugrađeni kvarovi.

“Potrošači mi se stalno javljaju žaleći se da im se uređaji kvare neposredno nakon isteka jamstava i da kućanski uređaju koji su kupili njihovi roditelji rade dulje nego
oni novi. Zato je potrebno inzistirati na zabrani praksi namjernog postavljanja ugrađenih kvarova u uređaje, a upravo je paket zakona kojem pripada i ovaj o pravu na popravak prilika da se s takvim praksama konačno i obračunamo. Procjenjuje se da će potrošači u EU zbog novog zakona ostvariti uštede u iznosu od 176,5 milijardi eura u sljedećih 15 godina”, zaključio je Sokol.

Nakon što je Europska komisija predložila zakon sada Europski parlament i Vijeće moraju usuglasiti stajališta, a očekuje se da bi se nova pravila mogla primjenjivati od 2026. godine.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.