fbpx
FOTO: Cropix

‘LJUDI, ČEKALA JE OPERACIJU I NIJE JU DOČEKALA!’ Dekanica izgubila majku, prozvala ‘Traumu’: Stigao nam je odgovor iz bolnice

Autor: D.V./Dnevno.hr

Smrt novinara Vladimira Matijanića nagnala je brojne Hrvate da i sami progovore o vlastitim lošim iskustvima s hrvatskim zdravstvenim sustavom, a pitanje “Koliko košta život jednog običnog Hrvata/Hrvatice?” postavila je i dekanica Metalurškog fakulteta u Sisku Zdenka Zovko Brodarac kojoj je preminula majka u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju.

Zovko Brodarac u poduljoj je objavi navela kako je njezina majka bila vitalna i zdrava žena, a agonija je započela nakon što je pala s bicikla. Iako je odmah nakon lakše prometne nesreće završila na liječenju, stanje joj se vrlo brzo pogoršalo, dobila je sepsu i na koncu preminula.

Upit smo poslali Klinici za traumatologiju i dobili odgovor:


Čekaju se nalazi

“Uzrok smrti pacijentice iz Siska, koja je od 1. kolovoza 2022. bila na liječenju u Klinici za traumatologiju KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu bit će poznat posłije histoloških nalaza na Zavodu za sudsku medicinu.

Pacijentica iz Siska s povrijeđenom zdjelicom, u dogovoru s liječnikom Opće Bolnice u Sisku, premještena je 1. kolovoza 2022. godine na daljnje liječenje u Kliniku za traumatologiju KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu. Tijekom boravka u Klinici za traumatologiju pružena joj je sva odgovarajuća medicinska skrb u skladu s njezinim zdravstvenim stanjem i uobičajenim procedurama, uključujući i ciljanu antibiotsku terapiju zbog dijagnosticirane bakterijske upale urinarnog trakta. Sve poduzimane radnje bile su s ciljem pripreme pacijentice za izvođenje rekonstrukcijskog operacijskog zahvata na povrijeđenoj zdjelici koji se prema svim stručnim smijernicama izvodi unutar 3 tjedna, a optimalno između 10 do 14 dana.

Nažalost, 9. kolovoza kod pacijentice je nastupila smrt, a uzrok će biti poznat poslije histoloških nalaza koji se provode na Zavodu za sudsku medicinu, o čemu će biti obaviještena obitelj pokojnice, a potom i zainteresirana javnost”, napisali su nam.

Podsjećamo, nesretna kćer, inače dekanice Metalurškog fakulteta svoje je svjedočanstvo objavila na Facebooku.

Status potresene dekanice prenosimo u cijelosti:

Potresno svjedočanstvo

“Nisam tip osobe koja dijeli intimu po društvenim mrežama, a pogotovo kada se radi o ozbiljnim stvarima. Šok i nevjerica, jad, bol i tuga su preveliki što me nagnalo da pokušam druge upozoriti na stanje i perspektive. Moja majka je otišla zauvijek!!!
Jesmo li svi isti, jednako važni i dovoljno skupi (ili jeftini) da bi imali jednaku skrb ili pravo na istu?! Činjenica je da se „slučaj Matijanić“ dešava svaki dan u svim dijelovima Republike Hrvatske. Naime, moja majka je 26. srpnja 2022. godine imala prometnu nezgodu vozeći se na biciklu. Od naizgled lagane nezgode, samo ogrebane ruke, nakon obrade na OHBP u OB Sisak utvrđena je ozljeda zdjelice. Cijenim doktore dijagnostičare (RTG, CT) i doktora koji ju je u dežurstvu primio, inače je specijalist ortopedije, koji je odmah konstatirao da u OB Sisak nema rutine ni instrumentarija za ovakvu operaciju i da se takvi slučajevi obrađuju samo i isključivo na „Traumi“ u Draškovićevoj (Zagreb) u koju biva otpremljena 1. kolovoza 2022. godine. I tada počinje agonija po zdravstvenom sustavu s nedostatkom informacija, nekad malo ljubaznijim, nekad malo manje ljubaznim sestrama, doktori su uvijek zauzeti i nemaju vremena za informiranje obitelji, do konačne informacije da se jedini u Republici Hrvatskoj, koji takvu ozljedu može i zna operirati vraća s godišnjeg odmora 8. kolovoza 2022. godine. U međuvremenu, majka prolazi kroz brojne faze sve lošijeg stanja, treskavice, kopni iz dana u dan, što nikoga ne zabrinjava.

Danas, 9. kolovoza 2022. u 5 sati ujutro umrla je moja majka. Začudo, u uobičajeno vrijeme nakon vizite, zovem i od prve uspijevam dobiti doktora koji mi to saopćava uz napomenu pa znate ona je imala sepsu. Pitam kakvu sepsu? Pa znate imala je i uroinfekt, eto dugo je ležala. Vidjet ćemo pravi uzrok nakon obdukcije.

Ljudi, dugo je ležala, 14 dana je čekala operaciju! I nije ju dočekala. Zbog koga ili čega? Zdrava i vitalna žena od 69 godina, fizički vrlo aktivna, radi u vrtu, vozi bicikl, nema nekih značajnih komorbiditeta, nije dovoljno vrijedna za redovni postupak zdravstvene skrbi. Ponavljam, redoviti i na vrijeme! Ne hitni! Iako je za moj pojam (jesam doktor, ali ne medicine) njeno stanje bilo hitno stanje s obzirom na dob pacijentice.
Padneš s bicikla ne svojom krivnjom, dobiješ uroinfekt i umreš u hrvatskoj bolnici.

I sad se propitujem: jesam li još koga mogla i trebala nazvati, jesam li mogla kome platiti, jesam li se trebala učlaniti u koju stranku u zadnjih 14 dana pa da mogu nekoga nazvati??? Jesam li ja zakazala ili je sustav zakazao?! Učinila bih sve da moja majka živi!

Zašto vlada, ministri i ostali moćnici svih sustava uključivo i zdravstvenog, ne izlaze na teren zbog običnog, malog čovjeka, Hrvata/Hrvatice? Više nas nema toliko puno da bi to bilo nemoguće.

KOLIKO KOŠTA ŽIVOT JEDNOG OBIČNOG HRVATA/HRVATICE?”, upitala je Zdenka Zovko Brodarac.

Autor:D.V./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.