Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

LJUBO JURČIĆ O KORONAVIRUSU: Ako se ovo dogodi stiže ekonomski pad! Hoće li naš turizam preživjeti?

Autor: Dnevno

Ekonomski analitičar i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić bio je gost Novog dana N1 televizije. Osvrnuo se na to kako bi koronavirus mogao utjecati na hrvatsko i svjetsko gospodarstvo.

Na samom početku kazao je kako se gospodarske posljedice mogu izmjeriti direktno i indirektno. “Na burzi su tvrtke izgubile vrijednost, ali ne u realnom stanju. Kratkoročno to ništa ne znači, osim za one koji ih prodaju”, kazao je Jurčić.

Ističe kako se hrvatski izvoz potvrdom ovog virusa usporava. “Ovo je zasada više nego blaga epidemja po broju oboljelih i broju umrlih”, ističe.

“Ako ovo završi u roku mjesec dana, ne prijeti nam gospodarski pad. Ovi udari koji su zasad, ako ne bude većih problema s Austrijom i Njemačkom, onda će teško biti procijeniti koliko je to zbog opće stagnacije koja je krenula i prije pojave virusa, a koliko će to biti zbog koronavirusa”, dodaje Jurčić.

Kaže kako zasad još uvijek ne treba donositi rebalans proračuna u Hrvatskoj.

Ako za Uskrs bude epidemija virusa, onda će se pokazati situacija. Ako bi pad turizma bio 10 i više posto, onda bismo išli u deficit s proračunom. Mora biti puno veća pandemija da značajno utječe na globalno gospodarstvo”, rekao je.

“Ovo je još u granicama normalne epidemije. Više će ljudi umrijeti od obične gripe i zaraza nego od koronavirusa”, kazao je Jurčić zaključno.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.