Foto: Instagram/Screenshot

‘LJEPŠA VERZIJA ŠEŠELJA’ ILI ‘SRPSKA KAROLINA VIDOVIĆ KRIŠTO’? Mlada političarka očarala je medije izgledom i radikalnim idejama

Autor: Ivana Violić/ 7dnevno

Ona je atraktivna i elokventna, britka, rođena Beograđanka koju mnogi opisuju kao novu, nevjerojatnu mladu nadu srpske politike. Riječ je o Milici Đurđević, mladoj ženi koja u srpskim medijima i na srpskoj političkoj sceni ne prestaje plijeniti pažnju što svojim fizičkim izgledom, što svojim javnim nastupima koji mirišu na radikalizam.

Bez zadrške mlada Milica kritizira predsjednika svoje zemlje Aleksandra Vučića, ulazi u polemiku s tamošnjim političarima, osuđuje homoseksualnu zajednicu i sve one koji staju na put srpskom narodu, a po svemu sudeći, i snovima o velikoj Srbiji koji su u njezinoj glavi aktivni premda je rođena sredinom ratne 1990.

Milica je inače u Srbiji poznata kao članica predsjedništva političke stranke Srpski sabor Zavetnici, a u braku je s predsjednikom svoje stranke Stefanom Stamenovskim, s kojim živi i radi u glavnome srpskom gradu, u kojem ju je sve teže ne primijetiti.

Milica, koja je odrasla uz oca, poznatog dramskog pisca, novinara i publicista te jednog od osnivača Zavetnika Rajka Đorđevića, i sama pridonosi tome da bude viđena pa se tako nerijetko pojavljuje na skupovima koje njezina stranka organizira. Tako je, recimo, sudjelovala na mitingu na kojem se usprotivila jednostranom proglašenju neovisnosti Kosova.

Oprečna mišljenja

Koliko daleko ide ekstremizam ove mlade srpske nade, možda ponajviše govori to što se protivila hapšenjima kontroverznih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a baš je ona bila jedna od organizatorica prosvjeda protiv takozvanog briselskog sporazuma. Nije, doduše, ni njezina karijera od jučer. Prije nego što je ušla u Zavetnike, bila je šefica Mjesnog odbora Srpske radikalne stranke, čime jasno daje do znanja da svoj radikalizam nema namjeru skrivati. Više je puta svoj program nudila građanima pa se tako prvi put kandidirala za zastupnicu u Narodnoj skupštini na izborima održanima 2014. i 2016. godine, no njezina stranka tada nije uspjela prijeći izborni prag.

Ona, usprkos tome, od svoje karijere, medijskih nastupa i ostalog što uključuje politički angažman nije odustala. Njezini su Zavetnici organizatori niza prosvjeda zbog zbivanja u Kosovu, u Jarinju i drugim mjestima u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, a paralelno s time sudjeluju i u humanitarnim akcijama te obilježavanju “značajnih istorijskih datuma”. S obzirom na političku opciju u kojoj djeluje, jasno je da lijepa Milica ne priznaje neovisnost Kosova i Metohije, a s obzirom na njezine drčne stavove koje prati atraktivan izgled posve je shvatljivo da je Milica česta gošća srpskih televizija na kojima širi ideje svoje političke opcije.




Pitate li Srbe, oni imaju oprečna mišljenja o njezinu političkom angažmanu. Milicu i njezine Zavetnike dio građana smatra nacionalistima, dok drugi dio kaže kako je riječ tek o produženoj ruci Vučićeve Srpske napredne stranke. Sve to Milica osporava pa često izjavljuje kako njezina politička opcija nije lažna opozicija aktualnoj srpskoj vlasti, već barikada svim pogubnim potezima aktualne vlasti, ali i svemu onome što smatraju prijetnjom srpskim nacionalnim interesima. Cilj joj je, kako ističe, učiniti nešto dobro za Srbiju i srpski nacionalni interes, a jedna od mantri na kojoj počiva njezino kritičko političko djelovanje jest i suverenizam nalik na onaj kakav kod nas zastupaju Ruža Tomašić ili pak Karolina Vidović-Krišto.

Formirali su u Miličinoj opciji jasan plan za oporavak Srbije, a on obuhvaća Platformu za obnovu suvereniteta na Kosovu, a tu su i ideje koje se odnose na razvoj gospodarstva i demografski oporavak Srbije, i sve to pod Stra-tegijom za suprotstavljanje obojenim revolucijama i antiustavnim nevladinim organizacijama, a u jednu od kampanja krenuli su i prošle godine, kada su se okupili ispred manastira Đurđevi stupovi.

Tada je Milica otvoreno pozivala Vučića na duel najavljujući obračune s onima kojima je politika biznis, ali i one koji su izdali Kosovo.




Miljenica medija

I privatno Milica Đurđević plijeni pažnju javnosti, i to kao najmlađa političarka na srpskoj sceni. Domaći tabloidi danima su pisali o njezinoj svadbi na kojoj su do detalja poštovani srpski narodni običaji, a osim toga, mediji je u ovoj zemlji nerijetko opisuju kao najjepšu srpsku političarku. Zanimljivo je kako Zavetnici i inače u svoju organizaciju, odnosno pokret, regrutiraju uglavnom mlade, ali i lijepe političare. Milica i njezini kolege jednoglasno se protive LGBT paradi u Beogradu, gradu koji planira povesti i kao gradonačelnica. Najavila je i kako s mužem i šefom svoje stranke namjerava imati i djecu, a imena će, dakako, biti u duhu srpske tradicije.

Ne odbacuje Milica razvoj odnosa između Srbije i Rusije, što potvrđuju i gosti iz ruske ambasade koji su, s nizom srpskih političarki, bili na njezinoj raskošnoj svadbi. Sve u svemu, nakon ekstremnog Vojislava Šešelja, Srbija dobiva njegovu ljepšu verziju ljepoticu iz Zavetnika, koja polako, ali sigurno gradi političku karijeru.

Upućeni smatraju da Miličino vrijeme tek dolazi, dok drugi kažu kako će sve to ostati na valu političkog aktivizma i populizma te kako Srbija ne bi trebala davati medijski prostor takvim političarima i tako ekstremnim stajalištima, no što god da mislili, Milicu je ipak teško izbjeći i ne zamijetiti, jer i bez stolice u parlamentu, ona s naslovnica ne silazi pa je jasno da ipak zna što radi. I zna kako privući pažnju medija na sebe, svoje stavove i vlastito političko djelovanje.

Autor:Ivana Violić/ 7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.