Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX, Ilustracija

Ljekarnama u Hrvatskoj pao sustav: Građani ne mogu doći do lijekova

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Građani već drugog dana zbog problema u Centralnom zdravstvenom informatičkom sustavu (CEZIH) ne mogu podići lijekove putem eRecepta, a nisu dostupni ni eUputnice, niti eNalazi, stoji u obavijesti HZZO-a.

“Trenutno postoji problem u radu CEZIH-a (dohvat eRecepata, eUputnica, dostava eNalaza). Intenzivno radimo na otklanjanju”, stoji u obavijesti HZZO-a koja se od jučer nalazi na stranicama CEZIH-a.


Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Osim toga, već ranije piše da od petka od 12 sati do ponedjeljka 2. listopada do 10 sati, neće biti dostupne prekogranične usluge eRecepta i sažetka o pacijentu. Tijekom ponedjeljka 2. listopada nakon 10 sati, mogući su povremeni prekidi u dostupnosti usluga.

Radi se na rješavanju problem

CEZIH je ključan softver koji povezuje HZZO, zdravstvene institucije, ljekarne, laboratorije i ugovorne privatne prakse. Problemi s radom ovog sustava znače da liječnici i ljekarnici nisu u mogućnosti izdavati uputnice za preglede i recepte za lijekove, a ljekarne ne mogu izdavati lijekove. Osim toga, uputnice nisu vidljive u bolnicama, što otežava pacijentima pristup zakazanim pregledima.

Hrvat užasnut nakon posjeta turističkom biseru: ‘Pljačku od 30 eura im nikad neću oprostiti’

HZZO je izjavio da radi na rješavanju problema, no problem još nije riješen.

CEZIH je ključni dio hrvatskog zdravstvenog sustava u kojem se pohranjuju zdravstveni podaci pacijenata i informacije potrebne za standardiziranu obradu na različitim razinama zdravstvene zaštite. Sustav je u funkciji od 2011. godine, a vlasnik CEZIH-a je Ministarstvo zdravstva, dok je operator središnjeg dijela tog sustava HZZO.
 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.