Photo: Borna Filic/PIXSELL

LIJEČNIK KOJI RUŠI SDP-OVU VLADAVINU! U Grbinovoj stranci strahuju od njega

Autor: Iva Međugorac

Inženjer građevine rođen 1980.godine, mladi Marko Filipović SDP-ov je kandidat za gradonačelnika Rijeke, a u ovom gradu pokušati će zamijeniti svojega šefa Vojka Obersnela.

Predstavljajući svoju kandidaturu za nadolazeće izbore Filipović se pohvalio projektima koji zapravo pripadaju Obersnelu, radi se o Europskoj prijestolnici kulture koja je u javnosti nerijetko žestoko kritizirana. Tu je i otvaranje MMSU-a i Palače šećerane.

To što se pohvalio navedenim projektima Filipoviću koji od 2018-te godine upravlja riječkim SDP-om neće biti dovoljno za pobjedu na nadolazećim izborima, na kojima se kao njegov najveći konkurent prometnuo nezavisni Davor Štimac. Prema anketama Štimac dobiva najviše glasova u ovom gradu, što i ne čudi pošto je svojim sugrađanima dobro poznat kao šef KBC-a Rijeka i ugledni gastroenterolog. On u utrku za gradonačelnika ulazi pod sloganom ‘Da štima grad’, a u svojoj biografiji navodi kako je rođen 1962.godine te da je četvrta generacija Riječana. Svojim plusom ističe upravljanje riječkoim bolnicom, jer je kroz to pokazao da umije upravljati velikim sustavima. Za osvajanje Rijeke nije beznačajno niti to što se Štimac ideološki nije opredjelio, u svojem intervjuu za Glas Istre naveo je kako je građanski orijentiran- ni previše desno, ni previše lijevo. Nije beznačajno niti to što mu potporu daje stotinjak njegovih uglednih sugrađana, pripadnika kulturne, akademske i poduzetničke zajednice. Jedan od Štimčevih podupiratelja je bivši rektor riječkog Sveučilišta Pero Lučin i nekadašnji direktor Luke Rijeka, poznati poduzetnik Vedran Devčić.

Mladi Filipović pokušati će pomrsiti planove Štimcu, no za HDZ se ne može reći da se previše angažirao oko osvajanja vlasti u ovome gradu. naime, oni još dvoje oko njihova kandidata u Rijeci pa se tako u tom kontekstu spominje novi šef riječkog HDZ-a Josip Ostrogović koji ima potporu lokalnog članstva, a u igri je i ravnatelj Lučke uprave Denis Vukorepa kojega u utrku navodno gura stranačka središnjica.

Među kandidatima za Rijeku je i Mostov vjeroučitelj Marin Miletić koji bi mogao privući osjetan broj mladih birača, a upravo mlade ljude i jest okupio u svoj tim za lokalne izbore. Svoj tim formirala je i Katarina Peović iz Radničke fronte, ona u ovome gradu godinama radi, ali mali problem po Peović leži u tome što nije iz Rijeke. Iz Rijeke je zato nezavisni Hrvoje Burić koji će na ovim izborima još jednom pokušati osvojiti poziciju u svojem gradu. U kampanji će sudjelovati i šef Primorsko-goranskog saveza Nikola Ivaniš, ali i kandidatkinja Liste za Rijeku Ana Blečić Jelenović poznata odvjetnica koja dosada nije bila politički aktivna. Politički aktivan u SDP-u bio je Vlado Mezak koji također ulazi u bitku za gradonačelnika, a tu je i bivši član Zelene stranke Aljoša Babić. Sve u svemu, vojska kandidata i nikad neizvjesniji izbori u gradu na čijem čelu sasvim sigurno slijede promjene.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.