Foto: zagrebackiaktualac

LGBTQI populacija: Sve više homoseksualnih parova u Hrvatskoj želi imati djecu

Autor: Dnevno

Gotovo polovica LGBTIQ osoba (46%) koji žive u Hrvatskoj želi u budućnosti imati djecu, njih nešto više od trećine (35%) još ne zna odgovor na to pitanje, a gotovo petina  (19%) ne želi imati djecu. Ispitanici u dobi od 18 do 54 godine anketirani su šest mjeseci u ljeto i jesen 2016. preko interneta, njihova prosječna dob bila je 28 godina i većina sudionika istraživanja (62%) živjela je u većem gradu.

Polovica ih je bila u vezi, a gotovo dvije trećine LGBTIQ osoba izjasnila se da su homoseksualne orijentacije, njih 22 % biseksualne, a 3 % je navelo da su panseksualci, 6 % nije navelo svoju seksualnu orijentaciju, 1 % ju je označilo kao “ostalo”… Kad se gleda obrazovna struktura ispitanika više od trećine njih bili su studenti (37 %), oko 30 % ih je završilo fakultet, a njih 40 % ima završenu srednju školu. Polovica ih je zaposlena. Među petinom koja se izjasnila da ne želi djecu u prosjeku su stariji. LGBTIQ osobe koje žele u budućnosti imati djecu imaju i veću podršku obitelji, prijatelja i drugih osoba u usporedbi s onima koji ne žele djecu.

Istraživanje “Stavovi heteroseksualnih osoba u Hrvatskoj prema pravu na roditeljstvo lezbijki i gejeva: efekt tradicionalnog stava prema rodnim ulogama” objavljeno u Reviji za sociologiju, provele su Željka Kamenov, Aleksandra Huić, Margareta Jelić s Odsjeka za psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Istraživanje je provedeno preko interneta na uzorku 992 heteroseksualaca iz Hrvatske, zapravo većinski iz Zagreba, u dobi od 18 do 79 godina, među kojima je bilo 70 % žena. Većina anketiranih heteroseksualaca 79,9 % imala je završeni fakultet i živjela je u gradovima 87,5 %, a od toga ih je čak 60 % živjelo u Zagrebu. U prosjeku su bili stari 34,5 godina.

Prava lezbijki i gejeva na roditeljstvo više podržavaju manje religiozne osobe i ispitanici lijevog političkog opredjeljenja, te oni koji žive u izvanbračnoj zajednici. Negativnije stavove prema pravu na roditeljstvo gejeva i lezbijki pokazali su heteroseksualci koji su tradicionalniji te oni koji su i sami roditelji.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.