fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

LETJELO PERJE U SABORU, BELJAK ‘ZAKUHAO’ FRKU! ‘Ja sam sitni prekršajac, a vi banda, budite kršćani Jandrokoviću pa vam se pola prašta’

Autor: M.P.

Nastavlja se sjednica Sabora.

Zastupnici raspravljaju o završnoj listi kandidata za izbor predsjednice i članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Nakon toga raspravit će izvješće glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek o radu državnih odvjetništava u 2021.. Tijekom 2021. državni odvjetnici radili su na više od 725 tisuća predmeta pred sudovima, a riješeno je 227.750 predmeta, što je više nego 2020., te je nastavljen trend smanjenja broja neriješenih predmeta, rekla je Hrvoj Šipek u utorak pred saborskim Odborom za pravosuđe.


Sjednica je počela raspravom o kandidatima za čelno mjesto Povjerenstva za sukob interesa, a očekivano, krenulo je burno.

Nada Murganić u ime predlagatelja obrazložila je prijedloge odluka.

“Postupak je počeo prije šest mjeseci, javni poziv raspisan je 2. rujna 2022. godine, rok za podnošenje prijava je bio 15 dana. Pristiglo je 15 prijava, Povjerenstvo je u pregledu dokumentacije utvrdilo da dvije kandidatkinje ne ispunjavaju zakonski propisane uvjete, jedna kandidatkinja je u toku cijelog postupka odustala. 12 kandidata je pozvano na razgovor, provodio ga je Odbor, bili su prisutni članovi pozicije i opozicije. Svi kandidati su donijeli pisanu suglasnost da se nad njima provodi temeljna sigurnosna provjera. Na sjednici 2. veljače Odbor za izbor i imenovanje utvrdio je završnu listu za izbor predsjednice, to su Aleksandra Jozić- Ileković, Nike Nodilo- Lakoš, Ines Pavlačić te Nataša Novaković. Jedino je Novaković podnijela prijavu jedino za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa”, rekla je Murganić.

Zekanović Daliji: Iskoristili ste Povjerenstvo za osobni probitak

S replikom se javila Dalija Orešković.

“Ovo je završna lista za Povjerenstvo. Zamislite studenta koji dolazi na ispit i priznaje da nije pročitao knjigu. Priznali su da nisu pročitali Zakon o sprječavanju sukoba interesa, osim trenutne predsjednice. To su ljudi koji bi trebali kontrolirati najviše državne dužnosnike”, poručila je, na što joj je odgovorio Hrvoje Zekanović.

“Ne mogu vjerovati da je kolegica Orešković smogla hrabrosti govoriti o toj temi, iskoristila je povjerenstvo za svoj politički probitak, smijenila je Karamarka, a sud je rekao da je u krivu”, rekao je i zaradio opomenu.
Murganić poručuje Orešković, vi ste članica Povjerenstva, bili ste prisutni, predstavili smo formalno pravne pretpostavke da je moguće da svi kandidati budu izabrani u Povjerenstvo, bilo je kvalitetnih ljudi.

Beljak zakuhao frku: Ja sam sitni prekršajac, vi ste kriminalci

Na to je ustao Krešo Beljak i pošteno ‘zakuhao’.

“Rekli ste da je bilo i kvalitetnih kandidata, ostali su bili nekvalitetni? Sudjelujete u farsi, glumite demokratsku priču, a samo birate ljude koji će kontrolirati vašu stranku i kriminal. Divim se što imate želudac sudjelovati u tome. Da imate srama, rekli biste da nećete sudjelovati”.
Murganić mu je kratko odvratila da je on veliki glumac.

“Vi ste mene uvrijedili, ja sam vam rekao da ste simpatična osoba. Ja nisam glumac, ja sam sitni prekršajac, a vi ste kriminalna banda”, opet će Beljak.

‘Drago mi je da priznajete’

“Kud baš vi o lopovluku. Vi priznajete da ste sitni kriminalac. Drago mi je da priznajete”, ubacio se Gordan Jandroković nakon čega je Beljak zatražio stanku.

“Ovo je prešlo svaku mjeru, nisam se uvrijedio nego ispravio netočan navod. Kakva bi bila uvreda da sam glumac, a to što vi Jandrokoviću ne želite priznati da ste dio vlade Sanadera, Kosor, Plenkovića, dio pravomoćno osuđene kriminalne družine. Ako sam ja priznao, priznajte i vi. Ja sam sitni prekršajac. Budite kršćanin pa priznajte i pola će vam se oprostiti, optužit će vas za 15 milijardi, ne 20”.

Foto: Saborska TV

Izdržali su 20 minuta: Svađa pa stanka

“Preiskusni smo mi za ove kao vi, mi smo priznali jer smo pravomoćno presuđeni. To je taj pokušaj obmane, i kad je pomorsko dobro, vi bi nametnuli što vidite kao istinu, a ne činjenice”, odvratio mu je Jandroković i ispunio mu želju za stankom od 10 minuta, nakon koje će se u 10 sati nastaviti rasprava.

Grmoja: A taman sam vas pohvalio

Nikola Grmoja tražio je povredu poslovnika u nastavku sjednice.

“Nije primjereno da vi branite stranku koju pripadate, pohvalio sam vas jučer kada sam gledao srbijansku skupštinu gdje se jedan zastupnik skrivao ispod klupe, rekao sam da je naš predsjednik za to gospodin”.

Kako da mu sada dam opomenu, smijao se Jandroković.

Beljak je povrijedio etički kodeks navevši za sebe da je sitni prekršajac, za njegov prekršaj je nastupila rehabilitacija, neka poštuje pravni poredak, neka bude rehabilitiran, brani ga Arsen Bauk.

Ponovno se javio Nikola Grmoja. “U medijima se spominje tko je kandidat vladajuće većine. Što je problem s Natašom Novaković? Čini mi se da je korektno radila svoj posao. Zanima me što je kod vas problem?”.

Želite omalovažiti svakog zastupnika HDZ-a, nemate me pravo pitati za moj stav, biranje članova Povjerenstva je tajno, ne želim se izjašnjavati, odgovara Murganić.

Zatim je pitanje postavio Davor Bernardić.

“Hoćete li smijeniti Novaković, koga ste na klubu HDZ-a pripremili za predsjednika? Ptice na grani znaju da spremate njezinu smjenu, kaznila je HDZ-ovce, ali i oporbu. Želite staviti to Povjerenstvo na vašu kontrolu, kao što ste na daljinski stavili Ustavni sud”.

Ne razumijete da je ovo ponovni izbor, a ne smjena, kratko mu poručuje Murganić.

Spominje se Karamarko

Dalija Orešković se počela smijati, Jandroković moli Uršu Gamulin Raukar da smiri kolegicu. A Hrvoje Zekanović odlučio je još jednom napasti Daliju.

“Je li u sukobu interesa i sama Orešković koja je preko Povjerenstva došla u sabor, a sada će glasovanjem odlučivati tko će biti na čelu. Ona je svojim djelovanjem potjerala Karamarka, mislim da Kartagu treba razoriti, kolegica Orešković je iskoristila povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa da dođe u sabor i promijeni menadžment stranke u Hrvatskoj!”, vikao je.

Bernardić: Nema razloga da se šutne Nataša Novaković

Orešković nije napustila povjerenstvo, i dalje misli da je za vrijeme mandata bila presavršena i da nitko nakon nje to ne može dobro obavljati, tako se ponaša, dijeli nam lekcije, požalila se Nada Murganić.

Bernardić je morao reagirati.

“Murganić iznosi stavove o Orešković, ja sam osobno bio skeptičan prema izboru Novaković, no ona je strogo i odgovorno nastavila raditi posao, nema razloga da ju se šutne”.

HDZ-ovci brane svoje: S Milanovićem ste sudjelovali i kafanskom odabiru

HDZ-ov Ante Deur imao je potrebu braniti vladajuću većinu i svoju stranku.

“Vi nam hoćete reći da se s Milanovićem sudjelovali u kafanskom odabiru Orešković?”.

Josip Borić iz HDZ-a također se pridružio kolegi.

“Opet imamo nabacivanje blatom iz oporbe, vjerojatno po naputcima koje je SDP dobio od savjetnika Charlieja Browna, možemo potražiti tko je među njima Snoopy. Najglasniji su oni koji su bacili ljagu na to tijelo, posebno Orešković”.

Ona se ponaša kao moralna vertikala, sada je nova moda, oporba teškim neistinama u javnom prostoru laže i vara narod, a tako ponavljane neistine kod nekih stvaraju dojam istine, složila se Murganić.

Grmoja razljutio HDZ

Na izlaganje Nikole Grmoje zaredale su se replike HDZ-ovaca.

Nikola Mažar: “Europska javna tužiteljica pohvalila je rad Vlade na borbi protiv korupcije”.

Damir Habijan: “Vi znate zašto nisam sudjelovao na nekim od sjednica Antikorupcijskog vijeća, no nisam vas nikad vidio na odboru za pravosuđe”.

Grmoja nas vrijeđa, najviše me muči izjava Grmoja da su morali mijenjati statut da zaposle kuma Bože Petrova, poručio je Borić.

Ante Deur: “Grmoja, moj telefon je tu, nudim vam ga, mene zanima vaša korespodencija s Jambom. Ja svoj telefon, nudim, dajte i vi svoj da vidimo tu ljubav koja je trajala”.

Bauk: Najveći krimen Orešković – dovela Plenkovića na vrh

Arsen Bauk (SDP) javio se za raspravu po klubovima zastupnika.

“Što se tiče Orešković, Karamarko nije smijenjen jer je protiv njega pokrenut i završen postupak pred Povjerenstvom za sukob interesa, nego što je Most htio glasati za njegovo nepovjerenje, a nakon što je ocijenio da će se to desiti, sam je srušio Vladu Tihomira Oreškovića pa je HDZ zaključio da bi s njim izgubili izbore 2016. Zapravo, najveći krimen Dalije Orešković je što je Plenković došao na vrh HDZ-a, ne znam kako ćemo joj to oprostiti. Ovo je propisano procedurom, odbor ima ulogu poštanskog sandučića i pošte da provjeri ima li marke na svakom pismu. Provest će se tajno glasovanje, rezultat će biti kako bude, može biti da ne bude izabran nitko ili da bude izabrano glasovima vladajuće većine, za što se moraju potruditi. Zaključio sam da osobe koje se zovu Nataša nemaju šanse da duže ostanu na funkcijama ako to odluči Plenković. Tako je bilo s Tramišak, moglo bi biti i s Natašom Novaković. Ako je HDZ izabere, znaš da je radila loše. O kandidatima za predsjednicu Povjerenstva za sukob interesa, kako ćemo glasati, očitovat ćemo se kao i hoćemo li sudjelovati u glasanju. Zadnji put smo bili kulisa jer su vladajući odlučili o pet kandidata. I kritika vama Jandrokoviću, kako bi premijer rekao, vi ste ‘ne’ temu stavili prije rasprave o glavnoj državnoj odvjetnici. Sakrili ste ju, kako bi rekli u Dalmaciji, kao netko nekoga negdje. To je vaše pravo”, zaključio je.

Orešković: Nisam smijenila Karamarka

Zatim je za govornicu došla prozvana Dalija Orešković.

“Nataši Novaković čestitam na više nego korektno odrađenom mandatu, nastojala je očuvati ugled institucije. Povjerenstvo je uživalo poštovanje, kako u vrijeme mog mandata, tako i u vrijeme njezinog. O mom mandatu ružno govore Murganić, Đakići…Ne gajim puno nade da će Novaković dobiti priliku za još jedan mandat, no to joj je najveće priznanje u ovoj otužnoj političkoj sjednici. Ne ruši HDZ danas samo Novaković, već Povjerenstvo kao neovisno instituciju. Nameću se teze da sam srušila Karamarka, nisam, njega je smjenila politika. Krimen onoga što je Plenković napravio u slučaju Lex Agrokor, to su situacije puno teže od potencijalnog sukoba interesa Karamarka, ali HDZ se potrudio da se Povjerenstvu smanje ovlasti”.

Beljak: Neka javnost zna što ja to imam

Krešo Beljak požalio se na imovinske kartice.

“Mene i moje kolege smeta što se u cijeloj priči malo spominje tehnički detalj, a to je ispunjavanje imovinske kartice. Da se to ispuni pravilno, potrebno je angažirati savjetnika. Može li se napraviti kvalitetan obrazac imovinske kartice u kojoj će biti jasno kolika je kvadratura kuće u kojoj političar živi? Meni je navedeno da posjedujem nekretninu: kuća s okućnicom 792 kvadrata, radi se o kući od 150 kvadrata stambenog prostora, s okućnicom 792 kvadrata. Novinari su napisali da Beljak posjeduje vilu od 792 kvadrata. Ja sam nisam siguran što tamo treba upisati. Pitao sam novinara zna li kako izgleda ta kuća od 700 kvadrata. Tko je kriv? Novinar ili netko tko je ofrlje napravio kako treba izgledati obrazac. Svatko od nas ima problema kako to ispuniti. Da ne govorim o stvarima: Procijenite svoju nekretninu. Pa za to trebate sudskog vještaka. Upisuju se bezvezne brojke. Pa da javnost zna što to Krešo Beljak ima. Prepucavanja kako je to Orešković vodila, to ne vodi ničemu. Najbolji način da se izabere neovisna osoba je da ju ne izabiru političari”, poručio je.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.