Ilustrativna fotografija

LAŽIRAO STATUS BRANITELJA I RATNOG INVALIDA: Mirovinu primao 11 godina, a invalidninu punih 13 godina…

Autor: Dnevno

Policija je osumnjičila 57-godišnjaka da je lažnom dokumentacijom došao do braniteljske mirovine, dionica i invalidnine, doznaje Glas Slavonije.

“Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 57-godišnjak od 1. siječnja 2005. do 31. prosinca 2018. godine, tijekom postupka priznavanja statusa hrvatskog branitelja i hrvatskog ratnog vojnog invalida, lažno prikazao činjenice o sudjelovanja u Domovinskom ratu i okolnosti narušavanja zdravlja koje su prouzročile invalidnost. Time je nezakonito stekao pravo na mirovinu, invalidninu hrvatskog branitelja, i dionice trgovačkih društava. Mirovina je 57-godišnjaku isplaćivana od srpnja 2009. do prosinca 2018. godine, a invalidnina od siječnja 2005. do prosinca 2018. Time je nezakonito stekao materijalnu dobit od nekoliko stotina tisuća kuna”, doznaje se iz Policijske uprave osječko-baranjske. Mirovinu je primao 11 godina, a invalidninu punih 13 godina.

Prošle godine kninska je policija osumnjičila dvojicu 54-godišnjaka da su prijevarom u 12 godina zaradili više od milijun kuna na braniteljskim mirovinama. Jedan je 54-godišnjak bio osumnjičen za prijevaru, a drugi za pomaganje. Kako je tada navela policija, osumnjičeni je lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu službenike Ministarstva hrvatskih branitelja, u čemu mu je pomogao drugoosumnjičeni tako što je, kao nadležna osoba, takvu dokumentaciju za ostvarivanje statusa osumnjičenom ovjerio svojim potpisom. Na temelju tako pribavljene dokumentacije osumnjičeni je ostvario pravo na status prema kojem je u vremenu od 1. lipnja 2003. do 5. srpnja 2015. godine, kada mu je zbog zaposlenja obustavljena isplata, pribavio protupravnu imovinsku korist od 1.072.598,29 kuna, sve na štetu državnog proračuna.

Tijekom 2015. godine novogradiška je policija prijavila 45-godišnjaka koji je također imao lažne dokaze da je ranjen u Domovinskom ratu. Četrdesetpetogodišnjak je bio osumnjičen da je lažnim prikazivanjem stanja i prikrivanjem činjenica o ranjavanju u Domovinskom ratu podnio zahtjev nadležnom Uredu za obranu kako bi ostvario prava na osnovu Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Na osnovu dokumentacije o ranjavanju, do kojega nije došlo u obrani suvereniteta RH, ishodio je status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata. Tako je od veljače 1994. do lipnja 2015. godine, ostvario određena prava na temelju kojih je zaradio nekoliko stotina tisuća kuna.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.