Foto: Kirill Kudryavtsev/ via AP/Guliver

LAVROV UPOZORIO AFRIČKE ZEMLJE: ‘Ovo što je Zapad napravio nama, čeka i sve druge koji ga naživciraju’

Autor: Dnevno.hr

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je za vrijeme svoje afričke turneje u Addis Abebi pozvao zemlje u razvoju, posebice afričke, da ne podržavaju svijet kojim upravljaju Sjedinjene Države, upozorivši ih da bi mogle biti sljedeće koje će se naći na udaru gnjeva SAD-a.

“Na nama je da odlučimo želimo li svijet u kojem Zapad… potpuno podređen Sjedinjenim Državama… vjeruje da ima pravo odlučiti kada i kako promicati vlastite interese bez poštivanja međunarodnih zakona”, rekao je Sergej Lavrov obraćajući se afričkim diplomatima u ruskom veleposlanstvu u Etiopiji, posljednjoj postaji svoje afričke turneje koja ga je također odvela u Egipat, Kongo i Ugandu.

Lavrov se tijekom svog 20-satnog boravka u Adis Abebi, sjedištu Afričke unije (AU), sastao sa svojim etiopskim kolegom, potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova Demekeom Mekonnenom.

Putinov ministar je u Etiopiji rekao kako je Zapad stvorio sustav koji se temelji na tržišnoj ekonomiji, poštenom natjecanju, nepovredivosti privatnog vlasništva, presumpciji nevinosti.

“Sva su ta načela bačena u odvod kada je trebalo učiniti ono što su mislili da je potrebno kako bi kaznili Rusiju”, rekao je Lavrov istaknuvši kako ne sumnja da će to učiniti isto bilo kojoj drugoj zemlji koja ih živcira na ovaj ili onaj način.

U isto vrijeme u Velikoj Britaniji njihova šefica diplomacije Liz Truss, koja je favoritkinja za nasljednicu Borisa Johnsona, danas je rekla da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi ruski plin kako bi cijeli svijet držao za taoca.

“Ako dozvolimo Vladimiru Putinu da uspije, to će uzrokovati neviđenu bijedu diljem Europe”, rekla je Truss ponovivši kako Putin neće stati samo na Ukrajini.




“On prijeti cijelom istoku Europe i demokraciji”, rekla je britanska šefica diplomacije.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.