screenshot: N1

Lalovac: ‘Država je minimalce dijelila iz naših mirovina, a ne od novca iz EU’

Autor: dnevno

Potpredsjednik SDP-a Boris Lalovac u “Točki na tjedan” N1 televizije nije htio pretjerano komentirati posljednja uhićenja i USKOK-ovu akciju jer, kako je objasnio, nije čovjek koji se bavi tim područjem već financijama i gospodarstvom. Vladinu najavu otkupa dionica INA-e nazvao je vrlo lošim potezom.

„Vlada kaže da će otkupiti INA-u, a nafta će se prerađivati u Mađarskoj. Što će nam to? Nama treba INA u Hrvatskoj s punim kapacitetima. Otkup nije top prioritet, za to trebaju ogromni novci, postoje i sporovi, prioritet je proizvodnja“, poručje Lalovac.

Činjenicu da je Davor Bernardić glavna meta Plenkoviću i HDZ-u, komentirao je na način da stav prema Bernerdiću nipošto nije teret.

„Jedan čovjek ne čini Vladu. Pokazao je to i Plenković kojem je 15 ministara otišlo, može se postaviti pitanje je li trener koji ih je birao onda u pravu. Nijedna vlada neće ovisiti o jednom igraču, kakav god on bio“, kazao je Lalovac.

Rekao je da smo u vremenu koje je izazovno za proračun, gdje će glavni cilj biti vratiti gospodarstvo. Prvi korak, osvoje li vlast, bit će im Zakon o moratoriju na kredite i leasinge, i to, kaže Lalovac nije njegov rat s bankarima.

„Ne idem u rat, banke su nakon konverzije švicarca imale dobit od 10 milijardi kuna, a pomogli smo time i bankama“, rekao je.

Ni ovaj, ni Zakon o minimalnoj plaći koju planiraju podići, državu neće dodatno koštati, kaže Lalovac, dok bi ostale mjere koje planiraju u fazama, trebale koštati oko 2-3 milijarde kuna.




„One se tiču najugroženijih građana i tu moramo reagirati, PDV nećemo dirati, samo u dijelu koji se tiče turizma“, otkriva Lalovac.

BANKE ZARAĐUJU NA MORATORIJU! Lalovac: ‘Imaju dovoljno novca, cijelo vrijeme su plašile građane’




Govoreći o europskim sredstvima i stavu Andreja Plenkovića kako ih je on osigurao, rekao je da Plenković ima svoju perspektivu, ali da je ta utakmica daleko od dobivene.
„U Europi se vode brojne bitke, tko će mu to dati samo tako, problem je bio i s euro obveznicama, pa Austrijanci su već stavili ogradu, još je puno utakmica ispred nas, nema helikopterskog novca“, kaže Lalovac i pojašnjava otkud je novac za prve mjere došao.

„Pa došle su kroz mirovinske fondove, taj dio novca koji je oslobodio HNB, pogledajte koliko su povukli na koje projekte, nisu koristili za plaće, možda će dobiti naknadno, prvi dio likvidnosti je financirala sama država“, rekao je i ustvrdio da jedan dan zatvorenog gospodarstva košta jednu milijardu kuna.

Komentirao je i najavu Zakona o podrijetlu imovine, priznavši da okvir postoji već sad, međutim da treba dodatni impuls, te Zakon o skraćenom radnom vremenu, gdje će predložiti da ljudi mogu raditi i 3,4 sata ako bude novih kriza, a razlika će se isplaćivati iz SURE programa Europske unije.

Nije htio otkriti hoće li biti kandidat za ministra financija, rekavši da je tu da bude od koristi, a o malom broju žena na prvom mjestu lista, rekao je da je to pitanje za Bernardića.

„Sigurno je da SDP-ove vlade znaju raditi u kriznim situacijama, radili smo u recesiji, imali smo švicarac, imali smo rezove u proračunu, imamo iskustva, znamo kako“, zaključio je Lalovac.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.