FaH

KUŠČEVIĆU NI 6+6 NIJE DOSTA! Pokušao od države ‘iskamčiti’ još još novca

Autor: Dnevno

Bivšem ministru, aktualnom vijećniku Splitsko-dalmatinske županije i bračke općine Nerežišća i USKOK-ovu osumnjičeniku, Lovri Kuščeviću, očito nije dovoljno šest mjeseci pune saborske plaće plus šest mjeseci pola plaće na koju ima pravo, što je naravno i iskoristio.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je mišljenje u kojem upozoravaju Kuščevića kako, prema Zakonu, ne može istovremeno primati i čuvenu naknadu 6 plus 6 i druge naknade povezane s foteljama u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i regionalne samouprave u kojima sjedi.

Kuščević, težak milijune prema imovinskoj kartici, promptno se počeo raspitivati o svojoj financijskoj budućnosti nakon što mu je 22. srpnja istekao zastupnički mandat u Saboru. Samo dan kasnije uputio je Povjerenstvu zahtjev za davanjem mišljenja smije li nakon prestanka mandata prihvatiti općinske i županijske naknade. Može, načelno su rekli iz Povjerenstva, ali “pod uvjetom da ne prima naknadu plaće povodom prestanka obnašanja dužnosti saborskog zastupnika”, istaknuli su pozivajući se na odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

I tu je nastala nevolja, jer je Kuščević podnio zahtjev za ostvarivanje te naknade. Tako će u prvih šest mjeseci (do 22. siječnja) Uskokov osumnjičenik mjesečno primati naknadu od 15.628,29 kuna neto. Dok će od 23. siječnja do 22. srpnja iduće godine primati još pola tog iznosa, 8.804,14 kuna neto. Ukupno u tom razdoblju, dakle, primit će 146.594,58 kuna neto.

Kuščeviću dilema vjerojatno nije bila teška, naknada za sjednicu u općini Nerežišća iznosi 150 kuna, dok u županijskom vijećničkom mjestu može primati oko 1600 kuna paušalno na mjesečnoj razini plus još toliko dolaznine za svaku sjednicu. Nije malo, ali je ipak višestruko manje od dužnosničke naknade koju je već aktivirao.

Podsjećamo, Kuščevića USKOK u istrazi sumnjiči za poticanje na prouzročenje stečaja i protuzakonito pribavljanje imovinske koristi, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti te samu zloporabu položaja i ovlasti.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.