Foto: Guliver image/AP Photo/Misha Japaridze, Pool, File

PRIJETI STRAŠAN OBRAČUN U RUSIJI! Krvolok se otrgnuo Moskvi s lanca: Počinju prkositi velikom vođi

Autor: Dnevno.hr

Kremlj nastavlja javno osporavati tvrdnje financijera Wagner grupe Jevgenija Prigožina da su snage plaćeničke skupine bile jedine odgovorne za zauzimanje Soledara u Donjeckoj oblasti 12. siječnja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pripisao je uspjeh ruskom Ministarstvu obrane (MoD) i Glavnom stožeru oružanih snaga kada je odgovarao na pitanja novinara o ruskom napredovanju u Soledaru.

Putinova izjava emitirana je uživo na televiziji pod kontrolom države i vjerojatno je bila namjerni pokušaj potkopavanja Prigožinovog utjecaja unutar ruskog informacijskog prostora, s obzirom na to da se Putin prethodno suzdržao od komentiranja taktičkih napredaka u Ukrajini, analiza je Instituta za proučavanje rata.

Putin želi potkopati Prigožinov utjecaj

Putin je možda također nastojao pokazati da zadržava kontrolu nad tradicionalnim ruskim masovnim medijima, dok Prigožin nastavlja povećavati publiku na Telegramu i drugim mrežama društvenih medija.

Rusko Ministarstvo obrane također je nastavilo izvještavati da jurišni odredi ruskog Južnog vojnog okruga (SMD) i ruske zračnodesantne trupe napadaju ukrajinske položaje oko Bakhmuta i vjerojatno je namjerno isključilo spominjanje Wagnerovih snaga u svom dnevnom brifingu od 15. siječnja.

Znakovita izjava Peskova

Iz Rusije svim silama pokušavaju prikazati da nema sukoba između Ministarstva obrane i Wagnera, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako razni izvještaju stižu od neprijatelja Rusije i cilj su im medijske manipulacije, no dodao je i da ‘Kremlj ima neke ‘prijatelje’ koji se ponašaju na sličan način.

Neki stručnjaci vjeruju da se to moglo odnositi upravo na Prigožina koji se nije libio kritizirati rusko Ministarstvo obrane i to katkad prilično drsko.




Šef Wagnera nije čekao na odgovor rekavši da nema razloga da ne vjeruje Peskovu. ISW navodi da je Prigožin vrlo lako mogao opovrgnuti izvještaje o sukobu u Moskvi, ali je nastavio s taktikom korištenja šifriranih poruka kako bi razbuktao raspravu unutar ruskog medijskog prostora i potkopao povjerenje u Ministarstvo obrane i samog Putina.

Prigožin je također uručio odličja Wagnerovim snagama za zauzimanje Soledara 15. siječnja, uključujući i simbolično odlikovanje borcu koji je prethodno primio medalju za hrabrost od Putina.

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.